Son Dakika: Hobi Bahçesi Yasası Kanun Tasarısı Meclisten Geçti! Hangi Hobi Bahçeleri Yıkılacak, Bahçesi Olanlar Ne Yapacak?

Özellikle de pandemi döneminde satışları rekor seviyelere yükselen hobi bahçeleri hakkında beklenen yasal düzenleme yapıldı.

Özellikle de pandemi döneminde satışları rekor seviyelere yükselen hobi bahçeleri hakkında beklenen yasal düzenleme yapıldı. Kamuoyunda hobi bahçesi kanun tasarısı olarak anılan Gıda Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Teklifi büyük tartışmalar yaşanmasına neden olmuştu. Tepki çeken düzenleme TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Peki, hobi bahçeleri yıkılacak mı, hobi bahçeleri yıkılıyor, hobi bahçesi yasası son durum ne, hobi bahçesi kanun tasarısı ne oldu?

Halk arasında hobi bahçesi kanunu olarak anılan Gıda Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulunda yapılan görüşmeler sonrasında kabul edilerek yasalaştı.



HOBİ BAHÇELERİ YIKILACAK MI, KANUN TASARISI İÇİN SON DURUM NE?



Dün gece TBMM Genel Kurulu tarafından yapılan görüşmeler sonrasında Gıda Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Teklifi kabul edilerek yasalaştı.



Kanun teklifi Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanarak Resmi Gazete ile yayımlandığı anda yürürlüğe girecek ve uygulamaya alınacak.



TARIM ARAZİSİNE HOBİ BAHÇESİ YAPARAK SATANLARA HAPİS CEZASI GELDİ!



Kanun tasarısına eklenen yeni madde ile artık tarım arazilerinin kooperatifler başta olmak üzere özel hukuk tüzel kişileri aracılığıyla satın alınıp fiili taksim yapılması suretiyle üyelere veya ortakların kullanımına tahsis edenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesinin önü açılmış oldu. Böylelikle hobi bahçelerinin izinsiz bir şekilde yapılarak vatandaşlara satılmasının önüne geçilmiş olacak.





TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun ile tarımsal amaçlı arazi kullanım plan ve projelerine aykırılık durumunda uygulanan yaptırımlar artık daha da caydırıcı hale gelmiş oldu. Yeni yasa kapsamında artık tarımsal amaçlı arazi kullanımlarında, tarımsal amaçlı arazi kullanım plan ve projelerine uyulması yasal bir zorunluluk haline getirildi.



Çıkarılan yasaya rağmen belirlenen plan veya projelere aykırı hareket edildiğinin tespit edildiği durumlarda Valilik tarafından resen tespit yaptırılarak sorumlulara bin liradan az olmamak kaydıyla bozulan arazinin her metrekaresi için 10 lira idari para cezası uygulanacak. Yine 2 ay içerisinde bu kişiler projeye uygunluk sağlamakla yükümlü tutulacak. Büyük ova koruma alanı sınırları için bu cezalar iki katı olarak uygulanabilecek.



2 aylık süre dolmasına rağmen kullanım devam ediyorsa cezalar 3 katına çıkacak. İzinsiz olduğu tespit edilen bütün yapılar, masrafları Tarım ve Orman Bakanlığınca karşılanmak kaydıyla bir ay içinde belediyeler veya il özel idarelerince yıkılacak ve taşınmazlar tarımsal üretime uygun hale getirilecek.



Tarım ve Orman Bakanlığı ödemiş olduğu bu paraları daha sonra arazi sahibinden tahsil edecek.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri