Son Dakika: Kartelleşme İddiaları Üzerine 9 Çimento Şirketine Rekabet Kurulunda Soruşturma!

İnşaat sektöründe uzun süredir müteahhitlerin gündeme taşıdığı kartelleşme iddiaları üzerine Rekabet Kurulu tarafından son dakika açıklaması yapıldı. Yapılan açıklama ile 9 çimento şirketi hakkında soruşturma açıldığı ilan edildi. Soruşturma açılan çimento şirketleri hangileri, kartelleşme iddiası nedir, 4054 sayılı Kanun'un 4. maddesi ne, çimento fiyatlarına indirim gelir mi?

Çimento fiyatlarına gelen zamlar sonrasında müteahhitlerden yoğun eleştireler yapılmış hatta çimento sektöründe kartelleşme iddiaları dillendirilmeye başlanmıştı. Artan tepkiler üzerine Rekabet Kurulu tarafından Türkiye genelinde çimento sektöründe faaliyet gösteren teşebbüslerin 4054 sayılı Kanun'un 4. maddesini ihlal edip etmediklerinin tespiti amacıyla resen ön araştırma başlatılmıştı.

Rekabet Kurulu tarafından yapılan son dakika açıklaması ile ön araştırmanın sonuca bağlandığı duyuruldu. Yapılan açıklamada 9 çimento şirketi hakkında soruşturma izni verildiği duyuruldu.

4054 SAYILI KANUNUN 4. MADDESİ NEDİR?

Madde 4- Belirli bir mal veya hizmet piyasasında doğrudan veya dolaylı olarak rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran yahut doğurabilecek nitelikte olan teşebbüsler arası anlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birliklerinin bu tür karar ve eylemleri hukuka aykırı ve yasaktır.

ÇİMENTO SEKTÖRÜNDE KARTELLEŞME İDDİALARI ÜZERİNE REKABET KURULU 9 FİRMA HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILMASINA İZİN VERDİ!

Rekabet Kurulu tarafından yapılan açıklama ile “Rekabet Kurulu tarafından alınan soruşturma kararları, hakkında soruşturma açılan teşebbüs ya da teşebbüs birliklerine kararın tebliğ edilmesini takiben kamuoyunun bilgisine sunulur. Kamuoyunun Rekabet Kurulu kararları hakkında bilgilendirilmesi kapsamında yapılan bu açıklamalar, hakkında soruşturma açılan teşebbüslerin ya da teşebbüs birliklerinin 4054 sayılı Kanun'u ihlal ettikleri, Kanun kapsamında ceza yaptırımı ile karşı karşıya kaldıkları veya kalacakları şeklinde yorumlanamaz" ifadelerine yer verilerek soruşturma izni verdiğini duyurdu.

HAKLARINDA SORUŞTURMA İZNİ VERİLEN ÇİMENTO ŞİRKETLERİ HANGİLERİ?

Baştaş Başkent Sanayi ve Ticaret A.Ş., Limak Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş., OYAK Çimento A.Ş., Votorantim Çimento San. ve Tic. A.Ş., As Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş., Göltaş Göller Bölgesi Çimento San. ve Tic. A.Ş., Konya Çimento Sanayi A.Ş., Küpeliler Endüstri A.Ş. ve Çimsa Çimento San. ve Tic. A.Ş.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Rekabet Kurulu tarafından soruşturma izni verilmesinin ardından yukarıda yer alan 4054 sayılı kanunun 4. maddesinin ihlal edilip edilmediği yönünde detaylı bir araştırma yapılacak. Şirketlerin bu maddeyi ihlal ettiklerinin tespit edilmesi durumunda idari ve para cezası uygulanacak.

Emlak Haberleri Haberleri