Kentsel dönüşüm mağdurları yaratan yarım kalan konut projelerinin engellenmesi ve üretilen her konutun depreme dayanıklı kalitede olmasını sağlamak adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni düzenlemeye giderek müteahhitleri büyüklüklerine göre sınıflandırma kararı almıştı. 3 Ekim 2020 tarihli Resmi Gazete ile yeni düzenleme yapılırken yapı müteahhitlerinin sınıflandırılması konusunda yeni düzenleme yapıldı. Ancak yapılan düzenleme müteahhitleri memnun etmezken kentsel dönüşüm bekleyenlere de kötü haber geldi. Detaylar haberimizde...
3 Ekim 2020 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanan Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yürürlüğe girdi.
Yayımlanan yeni yönetmelik kapsamında müteahitler tam 15 sınıfa ayrıldı. Bir önceki yönetmeliğe göre B1, C1, D1, E1, F1, G1 ara grupları eklendi.
MÜTEAHHİTLER 15 SINIFA AYRILDI! İŞTE O GRUPLAR
A Grubu Müteahhitler: İş deneyim tutarı yapı sınır bedelinin iki katını geçen ve yıllık usta iş gücü en az 50, teknik personel iş gücü en az 8 olanlar.
B Grubu Müteahhitler: İş deneyim tutarı yapı sınır bedelinin 7/5’ini geçen ve yıllık usta iş gücü en az 24, teknik personel iş gücü en az 6 olanlar.
B1 Grubu Müteahhitler: İş deneyim tutarı yapı sınır bedelinin 6/5’ini geçen ve yıllık usta iş gücü en az 18, teknik personel iş gücü en az 4 olanlar.
C Grubu Müteahhitler: İş deneyim tutarı yapı sınır bedelini geçen ve yıllık usta iş gücü en az 12, teknik personel iş gücü en az 3 olanlar.
C1 Grubu Müteahhitler: İş deneyim tutarı yapı sınır bedelinin 5/6’sını geçen ve yıllık usta iş gücü en az 10, teknik personel iş gücü en az 3 olanlar.
D Grubu Müteahhitler: İş deneyim tutarı yapı sınır bedelinin 2/3’ünü geçen ve yıllık usta iş gücü en az 9, teknik personel iş gücü en az 2 olanlar.
D1 Grubu Müteahhitler: İş deneyim tutarı yapı sınır bedelinin 1/2’sini geçen ve yıllık usta iş gücü en az 8, teknik personel iş gücü en az 2 olanlar.
E Grubu Müteahhitler: İş deneyim tutarı yapı sınır bedelinin 1/3’ünü geçen ve yıllık usta iş gücü en az 6, teknik personel iş gücü en az 2 olanlar.
E1 Grubu Müteahhitler: İş deneyim tutarı yapı sınır bedelinin 1/5’ini geçen ve yıllık usta iş gücü en az 5, teknik personel iş gücü en az 2 olanlar.
F Grubu Müteahhitler: İş deneyim tutarı yapı sınır bedelinin 1/10’unu geçen ve yıllık usta iş gücü en az 3, teknik personel iş gücü en az 1 olanlar.
F1 Grubu Müteahhitler: İş deneyim tutarı yapı sınır bedelinin 17/200’ünü geçen ve yıllık usta iş gücü en az 3, teknik personel iş gücü en az 1 olanlar.
G Grubu Müteahhitler: İş deneyim tutarı yapı sınır bedelinin 7/100’ünü geçen ve yıllık usta iş gücü en az 1, teknik personel iş gücü en az 1 olanlar.
G1 Grubu Müteahhitler: İş deneyim tutarı yapı sınır bedelinin 1/20’sini geçen ve yıllık usta iş gücü en az 1, teknik personel iş gücü en az 1 olanlar.
H Grubu Müteahhitler: İş deneyimi ve ilk başvuruda iş gücü koşulu aranmaz. Ancak belge yenileme işlemlerinde yıllık usta iş gücünün en az 1, teknik personel iş gücünün en az 1 olma koşulu aranmaktadır.
MÜTEAHHİTLER UYARDI: BU ŞARTLAR ALTINDA KENTSEL DÖNÜŞÜME ÖZEL SEKTÖRÜN DESTEK VERMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR!
Yapılan yeni yasal düzenlemeyi değerlendiren İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı ve TOBB İnşaat Müteahhitleri Meclis Başkanı Tahir Tellioğlu "60 bin civarında müteahhit yetki belgesi aldı, bunun 40 binini hiç bir vasıf barındırmayan H grubu oluşturuyor. 5-10 projede bin konut yapan meslektaşlarımızın yeni sistemde 50 konut yapmalarına bile izin verilmiyor. Bu şartlarda, kentsel dönüşümün özel sektör desteğiyle yapılması mümkün değildir" diyerek kentsel dönüşüm bekleyenlere kötü haber verdi.
Yayımlanan yeni listeye göre her müteahhit kendi sınıfı içerisinde yer alan projeleri hayata geçirmek için izin alabilecek. Örneğin B sınıfında yer alan bir müteahhit A seviyesi için belirlenen bir inşaat projesini üstlenemeyecek. Ancak kendi grubu içerisinde yapacağı işlemleri tamamladıktan sonra A düzeyine geçiş yapma hakkı elde ederse başvuru yapıp sınıf atladıktan sonra izin alabilecek.