Son Dakika: Otopark Yönetmeliği 2021 Değişti!

Otopark Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 25 Mart 2021 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanarak yürürlüğe girdi. İnşaatlarda otopark zorunluluğu ya da halk arasında anılan ismi ile her daireye 1 park yapılmasını zorunlu hale getiren yönetmelik son şekli ile bir kere daha yayımlandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 25 Mart 2021 tarihli Resmi Gazete ile her daireye bir otopark zorunluluğu olarak anılan yönetmeliğe son şeklini verdi. Otopark Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlanarak yürürlüğe girdi.

OTOPARK YÖNETMELİĞİ 2021 SON ŞEKLİ İLE YAYIMLANDI!

Yayımlanan yeni yönetmelik kapsamında her daireye 1 otopark zorunluluğu konusunda uygulanacak olan son yasal düzenlemeler belirlenmiş oldu. Yeni otopark zorunluluğu yönetmeliği ile otopark sayısı daire sayısı yerine metrekare üzerinden hesaplanırken meskenlerde bağımsız bölüm brüt alanı üzerinden, diğer yapılarda ise emsal hesabına konu alan üzerinden belirlenecek.

Otopark bedeli yapı ruhsatı başvurusu yapıldığı anda yüzde 25 peşin olarak tahsil edilecek kalan miktar ise yapı kullanma izni verilmeden önce tamamlanmak kaydı ile en çok 18 ay içinde 6 eşit taksitte ve kalan taksitlerin her yıl yeniden değerleme oranında artırılarak tahsil edilecek.

25 Mart 2021 tarihi itibari ile yeni yönetmelikte yer alan maddeye göre "noter onaylı kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapılmış olan, mevzuata uygun şekilde yapı ruhsatı başvurusu yapılmış olmasına rağmen idaresince yapı ruhsatı düzenlenmemiş olan ve kamu kurum ve kuruluşlarınca yapım ihale tarihi veya kararı alınmış ya da yapım ihalesi yapılmış olan yapıların ruhsat işlemleri, talep edilmesi halinde 31/12/2021 tarihine kadar 14 üncü madde ile yürürlükten kaldırılan Otopark Yönetmeliğine göre sonuçlandırılır" ibaresi ile müteahhitlere seçim şansı da sunuldu.

OTOPARK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK









Yeni yayımlanan yönetmelik kapsamında konutlarda;

80 metrekare her 3 daire için 1 adet,

80 metrekareden 120 metrekareye kadar (120 metrekare hariç olmak üzere) her 2 daire için 1 adet,

120 metrekareden 180 metrekareye kadar (180 metrekare hariç olmak üzere) her daire için 1 adet,

180 metrekare ve üzeri her daire için ise 2 adet olmak üzere otopark yapılması zorunlu olacak. Yani dairenin metrekaresi büyüdükçe o daire için ayrılacak olan zorunlu otopark sayısı da arttırılmış olacak.

Emlak Haberleri Haberleri