Son Dakika: Rusya'dan Çok Sert Kanal İstanbul Açıklaması Geldi!

Muhalefet ile iktidarı sık sık karşıya getiren Kanal İstanbul projesi hakkında yeni bir son dakika gelişmesi yaşandı. Projeye bir eleştiri de Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı tarafından yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan, yapılması durumunda Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi olarak tarihe geçecek olması nedeni ile tüm Türkiye'nin yakından takip ettiği Kanal İstanbul projesi hakkında bir son dakika gelişmesi yaşandı. Proje hakkında daha öncede olumsuz görüş bildiren Rusya bu sefer eleştirinin dozunu arttırdı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere muhalefetin şiddetle karşı çıktığı proje hakkında Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko da son derece yüksek perdeden açıklamalarda bulundu. Gruşko Montrö Boğazlar Sözleşmesine atıfta bulunarak projenin Avrupa'nın güvenliğini riske atabileceği iddiasında bulundu.

KANAL İSTANBUL PROJESİ MONTRÖ BOĞAZLAR SÖZLEŞMESİ İÇİN TEHDİT Mİ?

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko, Kanal İstanbul projesi hakkında yapmış olduğu açıklamasında "Türk partnerler, Montrö Sözleşmesi'ndeki rejime sıkı sıkıya bağlılığını koruyor. Rusya, bu rejimin korunacağını düşünüyor. Rejimin zayıflaması, sadece bölgesel güvenliği ve istikrarı baltalamayacak, aynı zamanda Avrupa'nın güvenliği için tehdit oluşturacak" dedi.

Sputnik tarafından yapılan habere göre Valday Uluslararası Tartışma Kulübü toplantısına takılan Gruşko, Kanal İstanbul projesinin boğazların güvenliğini zayıflatacağını ve Avrupa için güvenlik tehdidi yaratabileceğini söyledi. Hatırlanacağı üzere daha önce de konu hakkında açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Vladamir Putin 1936 tarihli Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin hükümleri uyarınca belirlenen Boğazlar rejiminin korunması zorunluluğuna atıfta bulunarak bu konuda hassasiyetleri olduğunu dile getirmişti.

Emlak Haberleri Haberleri