Beklenen enflasyon rakamları açıklandı. Açıklanan rakamlar arasında bulunan 12 aylık TÜFE ortalaması ile kiracılar için ev sahipleri tarafından uygulanacak 2021 kira artış oranı da belli oldu. Ocak ayı kira artış oranı 2021 ne kadar oldu, kiralara ne kadar zam geldi, Ocak ayı kira artışı 2021 hesaplama nasıl yapılacak, Aralık ayında enflasyon yüzde kaç çıktı, kiralara kaç TL zam geldi, yeni yılda kiralar kaç lira, ne kadar oldu?
Milyonlarca kiracı ve ev sahibi tarafından beklenen 2021 kira artış oranı Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklandı. TÜİK TEFE TÜFE Aralık 2020 raporu verileri arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması ev sahipleri tarafından kiracılara yapılabilecek en yüksek zam oranı olarak uygulanacak.
EV SAHİBİ KİRAYA EN FAZLA NE KADAR ZAM YAPAR, KİRAYA NE KADAR ZAM YAPILIR, EV SAHİBİ KİRAYA NE KADAR, YÜZDE KAÇ ZAM YAPABİLİR?
Türkiye'de kira artış oranları için uygulanacak rakamlar için hatırlanacağı üzere kanun değişikliğine gidilmişti. Daha önce 12 aylık ÜFE ortalaması üzerinden belirlenen resmi kira artış oranı bu rakamın son derece yüksek çıkması nedeni ile daha düşük olan TÜFE ortalamasına geçirilmişti.
Yeni Ekonomi Programı YEP kapsamında alınan karar sonrasında bu uygulamaya geçiş yapılabilmesi için kanun değişikliği yapılmış ve ev sahipleri tarafından kiracılara uygulanan resmi kira artışı zam oranı 12 aylık ÜFE ortalaması yerine 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden hesaplanmaya başlanmıştı.
Yapılan bu kanun değişikliği sonrası ev sahipleri kiracılarına 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden zam yapmaya başladı. Ülkemizde uygulamada olan kanun kapsamında ev sahipleri kiracılarına en fazla o ay için Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması rakamı üzerinden zam yapma hakkına sahiptir.
Söz konusu rakam ev sahipleri tarafından kiracılarına uygulanabilecek en yüksek zam oranı sınırı olarak uygulanmakta oup bu rakamın üstünde zam yapmak hukuki olarak yasaklanmış durumdadır. Ancak daha aşağı bir oranda zam yapılması tarafların karşılıklı rızası ve anlaşması ile mümkündür. Yani belirlenen rakam uygulanan üst yasal sınır olarak ilan edilmekte olup bu orandan daha yüksek bir zam yapılması yasakken daha düşük bir rakamda karşılıklı rıza ile anlaşılması durumunda zam yapılmasına izin verilmektedir.
TÜİK AÇIKLADI! OCAK AYI RESMİ KİRA ARTIŞI ORANI YÜZDE KAÇ OLDU, 2021 YILINDA KİRALARA KAÇ TL ZAM GELDİ?
Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre Aralık ayı enflasyon rakamları belli oldu. Söz konusu rakamlar içerisinde yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması kiracılar için uygulanacak olan 2021 yılının ilk resmi kira artışı zam oranı olarak uygulanacak.
TÜFE'de (2003=100) 2020 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre %1,25, bir önceki yılın Aralık ayına göre %14,60, bir önceki yılın aynı ayına göre %14,60 ve on iki aylık ortalamalara göre %12,28 artış gerçekleşti.
OCAK 2021 KİRA ARTIŞI HESAPLAMA
Konut Kirası: 1.000 Lira
TÜİK TEFE TÜFE Aralık 2020 Kira Artış Oranı: % 12.28
Ocak Ayı Kira Zammı Tutarı: 122,80 TL
Ocak 2021 Kira Artış Oranı Dahil Zamlı Kira Tutarı: 1.122,80 TL
KİRAYA NE ZAMAN ZAM YAPILIR, EV KİRASINA NE ZAMAN ZAM YAPILIR?
Türkiye'de imzalanan kira sözleşmeleri üzerinde aksini gösteren bir madde bulunmadığı takdirde 12 aylık yani 1 senelik olarak düzenlenmektedir. Ancak kira sözleşmesi üzerinde bunun aksini gösteren "Kira Sözleşmesi 6 Ay Geçerlidir" gibi bir ibare bulunuyor ya da belirli süreli kira sözleşmesi olarak tanzim edildiyse bu durumda üzerinde geçerli olan tarih kabul edilir.
Tarihi sona eren kira sözleşmesi iptal edilmediyse bu durumda otomatik olarak yenilenmiş kabul edilir. Yani aynı koşullar altında kira sözleşmesi yeniden otomatik olarak 1 sene uzatılmış kabul edilir. Kira sözleşmesinin yenilenmesi ile beraber ev sahibi tarafından kiraya zam yapılması hakkı ortaya çıkar.
Ev sahibi o ay için TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamları arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması rakamına kadar kiraya zam yapma hakkına sahiptir. Yine taraflarca imzalanan kira sözleşmesi maddeleri içerisinde "kiraya 6 ayda bir zam yapılır", "kiraya 2 senede bir zam yapılır" gibi bu süreyi belirleyen bir hüküm bulunuyorsa bu durumda maddede belirlenen tarihler geçerli kabul edilir.