Son dakika! TÜİK TEFE TÜFE Ağustos enflasyonu 2022 ve Eylül ayı resmi kira artışı zam oranı açıklandı!

Piyasaların merakla beklemiş olduğu Ağustos ayı enflasyonu ve Eylül 2022 kira artışı zam oranı rakamı TÜİK tarafından açıklandı. İşte milyonların beklediği aylık ve yıllık TÜFE oranı...

Enflasyon rakamlarında beklenen resmi rapor TÜİK tarafından yayımlandı. Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından yayımlanacak olan enflasyon raporu için geri sayım sona erdi ve sonunda beklenen rakamlar kamuoyuna duyuruldu. TÜİK öncesi ENAG tarafından açıklanan enflasyon raporunda aylık TÜFE oranı yüzde 5,86 ve 12 aylık TÜFE ortalaması yani yıllık enflasyon ise yüzde 181,37 olarak ilan edilmişti. 

Enflasyon Araştırma Grubu ENAG tarafından açıklanan rakamlar sonrasında gözler TÜİK tarafından açıklanacak olan enflasyon rakamlarına çevrilmişti. Merak edilen rakamlar sonunda ilan edilirken ne yazık ki enflasyonda yaşanan yükselişin Ağustos ayında da devam ettiği görüldü. İşte merak edilen rakamlar... 

ENFLASYON RAKAMLARINDA SON DURUM NE, ENFLASYON NE ZAMAN DÜŞECEK?

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yüksek enflasyon nedeniyle ekonomik olarak zor günler geçmeye devam ederken Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK merakla beklenen son enflasyon raporunu ilan etti. Açıklanan rakamlarda enflasyonda yaşanan yükselişin devam etmesi dikkat çekerken Orta Vadeli Ekonomi Programı ile açıklanan rakamlarda Türkiye'de tek haneli enflasyona dönüş tarihi 2025 yılı olarak ilan edilmişti. 

 SON DAKİKA! TÜİK TEFE TÜFE AĞUSTOS AYI ENFLASYONU AÇIKLANDI! 

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %80,21, aylık %1,46 oldu. TÜFE'deki (2003=100) değişim 2022 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %1,46, bir önceki yılın Aralık ayına göre %47,85, bir önceki yılın aynı ayına göre %80,21 ve on iki aylık ortalamalara göre %54,69 olarak gerçekleşti.

SON DAKİKA: EYLÜL 2022 RESMİ KİRA ARTIŞI ZAM ORANI AÇIKLANDI! KİRALARA KAÇ TL ZAM GELDİ?

Açıklanan Ağustos ayı enflasyonu raporu içerisinde yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması aynı zamanda işyeri, ofis, büro ve depo gibi ticari amaçla kullanılan taşınmazlarda kullanılacak olan resmi kira artışı olarak uygulanacak. 

 EYLÜL 2022 KİRA ARTIŞ ORANI HESAPLAMA TABLOSU! EYLÜL AYINDA KİRALARA KAÇ TL ZAM GELDİ?

Kira Bedeli: 1.000 Lira

TÜİK TEFE TÜFE Eylül 2022 Kira Artış Oranı: % 54,69

Eylül Ayı Kira Zammı Tutarı: 546,90 TL

Eylül 2022 Kira Artış Oranı Dahil Zamlı Kira Tutarı: 1.546,90 TL

EYLÜL AYINDA İŞYERİ, OFİS, DÜKKAN VE DEPO KİRALARINA KAÇ TL ZAM GELDİ, KONUTLARDA KİRA ZAMMI NASIL HESAPLANIR?

Hükümet tarafından alınan karar kapsamında devam eden kira sözleşmelerinde yasal zam sınırı uygulamasına karar verilmiş ve 2023 yılının Temmuz ayına kadar resmi zam oranı yüzde 25 ile sınırlandırılmıştı. Konut dışında kalan işyeri, ofis ve depo gibi ticari taşınmazlar için ise yukarıda yer alan rakamlar kullanılacak. 

Emlak Haberleri Haberleri