Enflasyon rakamlarında yaşanan yükseliş vatandaşın sırtındaki geçim derdini her geçen gün biraz daha ağırlaştırmaya devam ederken süreçte beklenen Nİsan ayı enflasyonu da Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklandı. Böylelikle 2022 yılının ilk 4 aylık enflasyon toplamı kesinleşmiş olurken milyonlarca memur ve emekli için beklenen enflasyon farklı zammı hesaplama işleminde Mayıs ve Haziran ayı olmak üzere son 2 aylık enflasyon toplamı kalmış oldu.
Açıklanan rakamlar aynı zamanda ev sahipleri ve kiracılar için de bekleniyordu. Enflasyon rakamları arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması ev sahiplerinin kiracılarına uygulayabilecekleri en yüksek kira artışı zam oranı olarak uygulanacak. Bu oran üzerinden ev sahipleri kiracılarına Mayıs ayı kira artış oranı ile zam yaparken bu rakamın üzerindeki artışlara yasal olarak izin verilmeyecek.
TÜİK TEFE TÜFE NİSAN AYI ENFLASYONU AÇIKLANDI! ENFLASYON NİSAN'DA YÜZDE KAÇ ÇIKTI, NE KADAR OLDU, YÜKSELDİ Mİ?
Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından yayımlanan Nisan ayı enflasyon raporu ile piyasaların beklemiş olduğu resmi rakamlar nihayet ilan edilmiş oldu. Hatırlanacağı üzere Bloomberg HT tarafından açıklanan Nisan ayı enflasyon beklenti anketi ile aylık enflasyon tahmini aylık yüzde 6,2 ve yıllık yüzde 68,3 olarak ilan edilmişti.
TÜFE'de (2003=100) 2022 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %7,25, bir önceki yılın Aralık ayına göre %31,71, bir önceki yılın aynı ayına göre %69,97 ve on iki aylık ortalamalara göre %34,46 artış gerçekleşti.
MAYIS AYI KİRA ARTIŞ ORANI 2022 HESAPLAMA
Konut Kirası: 1.000 Lira
TÜİK TEFE TÜFE Nisan 2022 Kira Artış Oranı: % 34.46
Mayıs Ayı Kira Zammı Tutarı: 344,60 TL
Mayıs Kira Artış Oranı Dahil Zamlı Kira Tutarı: 1.344,60 TL
MAYIS 2022 İŞYERİ VE KONUTLARDA KİRA ARTIŞI ZAM ORANI NE KADAR OLACAK, KİRALARA NE KADAR ZAM GELDİ?
Kiracıları yükselen enflasyon rakamlarından korumak adına yapılan yasal düzenleme ile resmi kira artışı zam oranı 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden hesaplanmaya başlanmıştı. Bu hesaplama aynı zamanda yasal kira artışı zam oranı sınırı olarak uygulanmakta olup her iki tarafın rızası olsa dahi ev sahibinin bu oran üzerinde zam yapması yasal olarak yasaklanmış durumdadır.
Daha fazla kira artışı için ev sahibini kira uyarlama davası açması gerekir. Ancak mahkeme tarafından atanan bilirkişi raporu ile onay verilmesi durumunda 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinde bir kira artışı zam oranı uygulanmasına izin verilir.
Haber Kaynağı: Emlak365.com