Son dakika: TÜİK Yapı İzin İstatistikleri, II. Çeyrek: Nisan - Haziran, 2022 raporu yayımlandı!

Türkiye'de yeni konut üretimi ve arz - talep dengesi arasındaki ilişkiyi göstermesi açısından büyük önem taşıyan TÜİK yapı izin istatistikleri verileri yayımlandı. Yeni konut üretiminde son durum ne?

İnşaat ve gayrimenkul sektörü tarafından büyük bir merakla beklenen TÜİK TÜİK Yapı İzin İstatistikleri, II. Çeyrek: Nisan - Haziran, 2022 raporu yayımlandı. Yayımlanan rapor ile 2022 senesinin Nisan, Mayıs ve Haziran aylarını kapsayan yapı izin istatistikleri verileri yayımlandı. 

Açıklanan rakamlara göre söz konusu dönemde Türkiye genelinde yapı ruhsatı verilen yapıların yüzölçümü yüzde 7,8 oranında azalarak düşüşünü sürdürdü. Bir önceki yılın aynı çeyreğine oranla ise rakamlar 2022 yılı II. çeyreğinde belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen yapıların bina sayısı alanında yüzde 7,5, daire sayısı alanında yüzde 15,3 oranında ve  yüzölçümü alanında ise yüzde 7,8 oranında düşüş gösterdi. 

MÜTEAHHİTLER FRENE BASTI, YENİ KONUT ÜRETİMİ AZALDI! 

İnşaat malzemelerine gelen zamlar nedeni ile önünü göremeyen müteahhitler üretim konusunda frene basmıştı. Pek çok müteahhit özellikle de demir ve çimento fiyatlarına gelen zamlar nedeniyle şantiyelerde iş bırakma eylemi yapmış, yeni konut projeleri de raflara kaldırılmıştı. 

Alınan kararlar yeni konut üretimi rakamlarına da olumsuz bir şekilde yansıdı. Belediyeler tarafından 2022 yılı II. çeyreğinde yapı ruhsatı verilen yapıların toplam yüzölçümü 29,3 milyon m² iken; bunun 15,6 milyon m²'si konut, 8,4 milyon m²'si konut dışı ve 5,3 milyon m²'si ise ortak kullanım alanı olarak gerçekleşti.

YAPI KULLANMA İZİN BELGESİ, İSKAN BELGESİ ALAN YAPILARIN YÜZÖLÇÜMÜ ARTTI! 

TÜİK tarafından yayımlanan rapora göre ise iskan belgesi alan yapıların yüzölçümü aynı dönemde yüzde 20,1 oranında artış gösterdi. Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, 2022 yılı II. çeyreğinde belediyeler tarafından yapı kullanma izin belgesi verilen yapıların bina sayısı yüzde 22,6, daire sayısı yüzde 22,5 ve yüzölçümü yüzde 20,1 oranında artış gösterdi. 

Emlak Haberleri Haberleri