Şubat 2022 Dönemi Emlak Sektöründe Konut Fiyatları Düşecek Mi?

Kendi evini almak isteyenler için konut fiyatları Şubat 2022 döneminde düşecek mi? Sektör beklentileri neler? Maliyetler düştü mü? Ev alacaklar için son gelişmeler.

Konut sektöründe oluşan son fiyatlanma merak ediliyor. Dolar kuruna sabit fiyat politikalasının yakalanmasının ardından uzmanların beklentileri, sektör içinde yaşanan gelişmeler ve maliyet tablolarına dair son verileri paylaşıyoruz.

KONUT FİYATLARI ŞUBAT 2022'DE DÜŞECEK Mİ?

2021 yılının son döneminde olağanüstü bir süreç yaşamıştı. Dolar kurunun 8.90 TL bandından 18.40 TL seviyesine çıktığı o dönemde birçok maliyet kalemi çok ciddi fiyat farklılıkları yaşamıştı.

Sektör için hayati öneme sahip maliyetlerinin birden artması hem planlanan hemde başlamış projeler için engel oldu. Birçok firma projelerine ara vermek yada yeni maliyet kalemleri ile devam etmek zorunda kaldı. Bu dönemde sıfır konut sektörünün yaşadığı zorlu süreç ikinci el sektörüne yansıdı. Sıfır konutların üretim sorunu yaşaması ikinci ellerin daha değerli olmasına neden oldu.

2021 yılının son döneminde oluşan fiyat farklılıklarının temel nedenlerinden birisi de ev sahiplerinin tutumu oldu. Bazı ev sahipleri ev fiyatlarına tek kalemde çok ciddi fiyat artışları yansıttı. Piyasanın zorlu bir süreç yaşadığı 2021 sonu ise dolar kurunun sabitlenmesinin ardından oluşan köpük fiyatların bir kısmı silindi.

Emlak sektörü 2022 yılına yüksek fiyatlarla girerken maliyet kalemlerinin sabitlenmesinin ardından oluşan köpük fiyatlarda bir çekilme oldu. Ancak bu fiyat azalması sınırlı olurken halen yüksek fiyat politikası sürüyor. Yüksek fiyatlanmanın en önemli nedeni ise yüksek maliyet kalemleri. Şubat ayının başında bir ton demir 11.500 TL ile 12.000 TL arasında yer alıyor. Çimento fiyatları da bu süreçte çok ciddi artışlar yaşadı ve inşaat sektörünün zorlanmasına neden oldu. Sektörde kullanılan birçok ürün de çimento ve demir gibi fiyat artışları yaşadı.

Uzmanlar ise ciddi teşvikler yada maliyet kalemlerinde fiyat düşmesi olmaması durumunda çok sert azalma beklemiyorlar. Dolar kurunun bulunduğu bant maliyet kalemlerini, maliyet kalemleri de sıfır konut fiyatlarını belirleyecek. Sıfır konut piyasasında oluşan rakamlar ise ikinci el konutların nasıl bir seviyede yer alacağı noktasında en önemli etmen olacak.

Sektör içinden gelen değerlendirmelerde de inşaat üretim maliyetlerine vurgu yapılıyor. Sektör temsilcileri konut fiyatlarının daha makul seviyelere inebilmesi için üretim malzeme fiyatlarının geriye çekilmesi gerektiği üzerinde duruyorlar.

Emlak Haberleri Haberleri