Tahliye taahhütnamesi hangi koşullarda geçersiz sayılır?

Ev sahiplerinin kiracılardan aldıkları tahliye taahhütnamelerinin hangi koşullarda geçersiz sayılabilecekleri merak ediliyor. Kiracılar bu detaylara dikkat ederek ev sahiplerinin ellerinden en büyük kozlarını alabilirler.

Ev sahipleri eski kiracı istemedikleri için son aylarda evlerini kiraya verirken tahliye taahhütnamesi şartını öne sürüyorlar. Bu tahliye taahhütnamesini alan ev sahibi belgede yazılı tarihte kiracıyı çok kolay bir şekilde evden çıkarabiliyor. Kiracı ise kira sözleşmesi ile doğan haklarından bu belge ile vazgeçmiş oluyorlar. Kiracıyı evden çıkarmasa bile ev sahibi evden çıkarma tehdidi ile istedikleri kira zammını kabul ettirebiliyorlar. 

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ NEDİR?

Ev sahiplerinin kiracılardan evden ne zaman çıkacaklarına dair aldıkları yazılı belgeye tahliye taahhütnamesi adı verilmektedir. Bu belge ev sahiplerinin en büyü kozu haline geldi. Kiracı bu belgeyi vererek tüm ipleri ev sahibinin eline bırakıyor. Ev sahibi bu belgeyi kullanarak kiracıyı evden çıkarma hakkı elde edebiliyor. 

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ NASIL GEÇERSİZ OLUR?

Tahliye taahhütnamelerinin bazı geçersiz olma koşulları bulunuyor. Bu belge kiracıdan herhangi bir şekilde baskı uygulanarak alınmaz. Bu şekilde kiracıya zorla imzalatılmışsa tahliye taahhütnamesi geçersiz olacaktır. Bu baskının kiracı tarafından ispat edilmesi gerekir. 

Kiracıdan tahliye taahhütnamesi kira sözleşmesi ile beraber alınamaz. Kanuna göre kira sözleşmesi yapıldıktan sonra makul bir sürenin geçmesinin ardından tahliye taahhütnamesi yapılabilir. Bu makul süre de en az 30 gün olarak kabul edilmektedir. Kira sözleşmesi yapılırken ya da hemen sonra alınan tahliye taahhütnameleri geçersiz olacakları için herhangi bir hükme de sahip olmayacaklar. 

Kiracı evi aile konutu olarak kullanacaksa yani eşi ile beraber oturacaksa tahliye tahhütnamesinin de koşulları da değişiyor. Bu durumda sadece kira sözleşmesini yapan eşten alınan tahliye taahhütnamesi geçerli sayılmayacaktır. Geçerli olabilmesi için tahliye taahhütnamesinde her iki eşin de imzasının bulunması gerekiyor.

Emlak Haberleri Haberleri