Takyidat Belgesi Nedir, Takyidatlı Tapu Ne Demek?

Tapu müdürlüklerinde adını sıkça duyduğumuz takyidat belgesi nedir, takyidatlı tapu ne demek sorularına haberimizde yanıt verdik.

Gayrimenkul alım ve satımlarında adına sıkça rastladığımız ancak anlamını bilmediğimiz kelimelerden olan takyidat belgesi nedir, nasıl alınır haberimizde sizlere bunlardan bahsedeceğiz. Takyidat kelimesi, kelime anlamı olarak 'sınırlama' anlamına gelmektedir.

TAKYİDAT BELGESİ NEDİR?

Takyidat belgesi, tapunun ayrıntıları gösteren bir belgedir. Taşınmazların üzerinde şerh, ipotek, haciz, intifa hakkı, irtifak hakkı, şufa hakkı, vefa hakları ve serbest dereceden haklar bulunabilmektedir. Söz konusu hakların gösterildiği belgeye Takyidat belgesi denmektedir.

Takyidat belgesini alabilmek için belirli bir miktarda harç yatırmak gerekmektedir. Bu harcı yatırdıktan sonra talep edilen Takyidat belgesi edinilebilir.

TAKYİDAT BELGESİ NASIL ALINIR?

Takyidat belgesi alabilmek için öncelikle Ziraat Bankası, Halkbank, İş Bankası ya da Vakıfbank'a harç yatırılması gerekmektedir. Tapu müdürlüğünden takyidat belgesi alınırken yukarıda belirtilen banka şubelerine harç yatırılmasının yanında, ATM cihazları ile de bu işlem gerçekleştirilebilmektedir. İskan için takyidat belgesi alınmak isteniyorsa, söz konusu apartmanda bulunan her daire bağımsız olarak harç ücretlerini bankaya yatırmalıdır.

KİMLER TAKYİDAT BELGESİ ALABİLİR?

Takyidat belgesi, malik sahibi ya da bu malikten hak sahibi olan kişiler tarafından alınabilmektedir. Takyidar belgesinin üçüncü şahıslar tarafından alınması mümkün olmamakla birlikte farklı yollardan alınmaya çalışılması da yasaktır.

Takyidat belgesi sadece tapu müdürlükleri tarafından verilmektedir. Tapu çalışanlarından bu belgenin temini talep edilerek, harç bedelinin Ziraat Bankası, Halkbank, İş Bankası ve Vakıfbank şubelerine yatırılması sonrasında makbuz ile alınabilmektedir.

Emlak Haberleri Haberleri