Tapu Harcı Nasıl Sorgulanır? GİB E-Devlet Tapu Harcı Sorgulama Ekranı

Gayrimenkul alım satım işlemlerinde ödenen tapu harcı nasıl sorgulanır merak ediliyor. Haberimizde Gelir İdaresi Başkanlığı e-devlet tapu harcı sorgulama işlemlerine yer verdik.

Gayrimenkul alım satım işlemleri esnasında vatandaşlardan tapu harcı tahsil edilmektedir. Yalnızca taşınmaz malların alım satım işlemlerinde alınan tapu harcı ücretinin yatırılmaması durumunda, tapu işlemleri yapılamayacaktır. Tapu harcı sorgulama, Gelir İdaresi Başkanlığı ya da Tapu Müdürlüğü üzerinden gerçekleştirilmekle birlikte e-Devlet sistemi üzerinden de dakikalar içerisinde kolayca yapılabilmektedir.

E-DEVLET TAPU HARCI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Resmi işleri kolaylaştıran e-Devlet sistemi üzerinden tapu harcı sorgulama işlemi de kolaylıkla yapılabilmektedir. Bunun için kişinin öncelikle e-Devlet şifresi olması gerekir. Şifresi bulunmayan kişiler, en yakın PTT şubesine giderek şifre edilebilirler.

E-devlet üzerinden tapu harcı sorgulamak için yapılması gereken işlemler sırasıyla şunlardır:

- E-Devlet sistemine T.C kimlik numarası ve şifre ile giriş yapılır.

- Giriş yapıldıktan sonra arama bölümüne '' Tapu harcı sorgulama '' yazılır.

- Sayfada Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Kadastro Harç ve Döner Sermaye Sorgulama seçeneği çıkar.

- Bu seçeneğe tıkladıktan sonra açılan sayfaya e-tahsilat seri numarası girilir.

- Tahsilat numarası yazıldıktan sonra '' sorgula '' butonuna tıklanır ve sonrasında tapu harcıyla ilgili tüm bilgiler görüntülenebilmektedir.

E-Devlet sistemi ile sorgulama işlemi tamamlandığında ödenecek tutar belirlenerek ödeme sürecine geçilir. Tapu harcı, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından verilen yetkiye sahip olan banka şubeleri, ATM'ler ve elektronik ortamda ödenebilmektedir.

TAPU HARCINI KİMLER ÖDER, NE KADAR ÖDENİR?

Tapu harcı, taşınmazın alım ve satım işlemlerinde hem alıcı hem de satıcı tarafından ödenmesi gereken bir ücrettir. Tapu harcı bedeli, taşınmazın satış bedelinin binde 20'si olarak ödenmektedir. Satın alınan ya da satılan gayrimenkul için toplam bedelin binde 20'si oranında hesaplama yapılmalıdır.

Emlak Haberleri Haberleri