Gayrimenkul alım satımı yapılırken konut, arsa, arazi, işyeri ve binaların satış değeri üzerinden hesaplama yapılarak tapu harcı ödenmesi gerekiyor. Tapu harcının alım ve satım bedeline Katma Değer Vergisi (KDV) eklenmeden bulunması gerekiyor. Fakat uygulamada sıkça KDV bindirilmiş değer üzerinden hesaplanan tapu harcı hem alıcının hem de satıcının gerçek bedelinden daha yüksek harç ödemesine neden olmaktadır.
TAPU HARCINI KİM ÖDER, TAPU HARCI ORANI NEDİR?
Tapu harcının yarısını alıcı, yarısını ise satıcı ödemektedir. Tapu harcı oranı yüzde 4 olarak belirlenmiştir. Tapu masrafları 2022 yılında gayrimenkullerin devir işlemi için alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı binde 20 oranında belirlenmiştir.
Tapu harçları, satış bedeli üzerinden hesaplanmaktadır. Fakat uygulamada bu harç satış bedeline KDV eklendikten sonra hesaplama yapılmaktadır.
FAZLADAN ÖDENEN TAPU HARCI GERİ ALINABİLİR Mİ?
Fazla ödenen tapu harcı, Vergi Usul Kanunu'nun 117'nci maddesinin 1'inci bendi uyarınca matrah hatası olarak kabul edilmektedir. Matrah hataları, ilgili belgelere ait rakamların ya da indirimlerin fazla ya da eksik hesaplanmasıdır.
Tapu harçlarını fazla ödeyen kişiler, geriye yönelik olarak 5 yıl içinde ödedikleri ücretin fazlasını alabilirler. Tapu harcı fazla ödenmişse, bunun için harç ödemesi yapılan vergi dairesine gidip Vergi Usul Kanunu'nun 117/1'inci maddesi gereğince bu işlemin düzeltilerek kişilere iade edilmesi gerekir.
Buna göre, düzeltme talebini içeren dilekçeler, vergi alacağının doğduğu takvim yılını takip ede yılın başından başlayarak 5 yıl içerisinde verilmelidir. Örneğin 2020 yılında fazla tapu harcı ödenmişse, 31 Aralık 2025 tarihine kadar dilekçe verilecek fazla ücretin geri alınması mümkün olmaktadır.