Tapu İptal Ve Tescil Davaları Ne Kadar Sürer?

Tapu iptal ve tescil davalarının ne kadar sürdüğü oldukça merak edilen konular içerisinde yer almaktadır. Tapu iptal ve tescil davaları kaç yıl sürer?

Tapular için zaman zaman tescil ve iptal davaları açılabilmektedir. Böyle bir durumda davanın ne kadar sürebileceği merak edilmektedir. Peki tapu tescil ve iptal davaları kaç yıl sürer? Adalet Bakanlığı’nın bilgilendirmesine göre tapu tescil ve iptal davaları ne kadar sürede tamamlanmaktadır? İşte tapu iptal ve tescil davaları hakkında öngörülen karar süreleri...

TAPU TESCİL VE İPTAL SÜRELERİ NE KADAR SÜRER?

Adalet Bakanlığı tarafından tapu tescil ve iptal davalarının ne kadar sürebileceği konusunda genel bir bilgilendirme yapıldı. Buna göre çeşitli nedenlerle açılan tapu iptal ve tescil davalarının karara bağlanması için öngörülen süreler açıklandı. Miras mahkemeleri için belirlenen hedef süre 730 gün olarak bildirilmiştir. Mahkemeler bu süre içerisinde bu davaları karara bağlamalıdırlar.

Adalet Bakanlığı’nın öngördüğü süreler zaman zaman mahkeme süreleri ile uymamaktadır. Bunda mahkemenin iş yoğunluğu, uyuşmazlığın niteliğinin ne olduğu, toplanması gereken delillerin miktarı gibi detaylar belirleyici olmaktadır. Bu etkenlerle süre uzayabildiği gibi zaman zaman da daha kısa sürelerde davalar sonuçlanabilmektedir.

Tapu tescil ve iptal davalarının kaç yıl içerisinde sonuçlanacağı konusunda net bir hükme varmak mümkün değildir. Bu farklı değişkenlerle belirlenmektedir. Ancak mahkemeler bu süreyi kısaltmak için bazı tedbirleri uygulamaktalar. Genellikle tapu tescil ve iptal davaları ortalama olarak iki yıl içerisinde tamamlanmaktadır. Yerel mahkeme iki yıl içerisinde dava hakkında kararını verirken ardından davalı ve davacıların taleplerine göre istinaf süreci başlayabilir. Bu sürecin ardından da Yargıtay aşaması gündeme gelebilir. Bundan dolayı tapu iptal ve tescil davalarında uzun yıllar devam etme durumu sözkonusu olabilir. Bu tamamen dava özelinde değişmektedir.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri