Tapu İptal ve Tescil Davası Nedir, Nasıl Açılır?

Tapu işlemlerinde bazı durumlarda tapunun kanuna uygun olmayan ya da usulsüz yöntemlerle devir ya da satış yapıldığı iddiaları ile tapu iptal ve tescil davası açılabilmektedir.

Tapu işlemlerinde bazı durumlarda tapunun kanuna uygun olmayan ya da usulsüz yöntemlerle devir ya da satış yapıldığı iddiaları ile tapu iptal ve tescil davası açılabilmektedir.

Türkiye'de tapu işlemleri her geçen gün biraz daha artarken yapılan bazı tapu işlemlerinde usulsüz ve uygun olmayan işlemler iddiası ile itirazlar yapılabilmektedir.



Tapu iptal davası satışa ya da devre konu olan tapunun kanunlara uygun olmayan veya da usulsüz yapıldığı iddiasının söz konusu olduğu durumlarda açılabilmektedir.



TAPU İPTAL DAVASI NASIL AÇILIR?



Usulsüz ya da kanunlara uygun olmadığı şekilde yapıldığı iddia edilen tapu işlemleri için Asliye Hukuk Mahkemesi üzerinden tapu iptal davası açılabilmektedir. Davaya söz konu olan taşınmazın adres olarak bağlı olduğu Asliye Hukuk Mahkemesi üzerinden açılan davalarda süreç son derece uzun sürebilmektedir.



Bu nedenle davalar ne yazık ki oldukça yüksek masraflara neden olabilmektedir. Süreçte profesyonel olarak yardım alınması ve tapu hukuku avukatları üzerinden yardım alınması çok önemlidir. Tapu iptal davası dilekçesi ile başlatılan süreçte iddiaya konu olan ve iptali gerektiren şartlar dilekçede mutlaka yer almalıdır.



TAPU İPTAL DAVASI ZAMAN AŞIMI NE KADAR, TAPU İPTAL DAVASINDA ZAMANAŞIMI SÜRESİ NE KADAR?



Tapu iptal davasında zaman aşımı süresi genel olarak 10 sene ile sınırlandırılmakla beraber tapu iptal davası açma süresi 1 yıldan fazla olmamalıdır. Hesap hatası, vekalet görevinin kötüye kullanılması, aile konutu nedeniyle, muvazaa nedeniyle tapu iptal davası ve Gayrimenkul satış sözleşmesi nedeniyle tapu iptali davası açılabilmektedir.



Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri