Tapu işlemleri noterlere geçiyor! Tarih ve kurallar belli oldu

Tapu işlemlerinin noterlerde ne zaman yapılacağı belli oldu. Noterlerde tapu işlemi yapılmasına dair detaylar paylaşıldı.

Türkiye'deki taşınmazların alım ve satım işlemleri tapu müdürlükleri tarafından gerçekleştiriliyor. Geçtiğimiz aylarda alınan karar ile tapu müdürlüklerindeki yoğunluğu azaltmak ve işlemleri hızlandırmak amacıyla tapu işlemlerinin noterlere taşıyacağı açıklanmıştı.

28 Haziran 2022 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan torba kanunda Noterlik Kanununa eklenen bir madde ile gayrimenkul alım satım işlemlerinin yalnızca tapu müdürlüklerinde değil, noterlerde de yapılmasının önü açıldı.

Tapu işlemlerinin noterlere taşıyacağı tarih belli oldu

Tapu müdürlüklerinde yapılan gayrimenkul alım satım işlemleri 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren noterlerde yapılacak.

Birçok kişi sürecin nasıl işleyeceğini merak ederken, konuya ilişkin detaylar ortaya çıktı. Bu kapsamda noterler, taşınmaz satış başvurusu üzerine başvuru belgesi düzenleyecek, taşınmaz üzerindeki kısıtlamalara dikkat edecek ve satışla ilgili kanunda belirtilen her şeyi uygulayacak.

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ise tapu kayıt örneği ve diğer belgeleri tapu bilişim sistemi vasıtasıyla noterlerle paylaşacak.

Eğer belgeler eksik olursa, bu belgeler tapu müdürlüğünden talep edilebilecek.

Noterler tarafından hak sahipleri belirlendikten sonra taşınmazın satışına engel bir durum da bulunmuyorsa taşınmaz satış sözleşmesi yapılacak.

İki tarafın da satış sözleşmesini imzalamasıyla noter tarafından, tapu bilişim sisteminden yevmiye numarası alarak sözleşmeyi sisteme kaydedecek.

Bu işlemlerin ardından ilgili kayıtlar ve belgelerin tapu müdürlüğünce taşınmazın tapu siciline tescili sağlanacak. Tapu kayıt örneği ve diğer belgelerden hak sahibinin belirlenememesi ya da satışa engel bir durumun oluşması halinde noterler tarafından satış işlemi gerçekleştirilmeyecek.

Hem tapu harcı hem noter ücreti verilecek

Tapu müdürlüklerinde gayrimenkul alım satışları için tapu harcı ödenmektedir. Satış işlemlerinin noterlere aktarılması ardından ise vatandaşlar ayrıca bir noter ücreti de ödeyecekler.

Tapu daireleri tercih edilirse yalnızca tapu harcı, noterde yapılırsa hem tapu harcı hem de noter ücreti ödenecek.

Yeni sistem 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacak.

Emlak Haberleri Haberleri