Tapu işlemleri notere geçiyor haberleri büyük heyecan yaratmış, tapu dairelerinde yaşanan yoğunluğun azaltılması yönünde verilen müjde dikkat çekmişti. Noterler tapu satışına hazır hale gelirken Yargıtay tarafından verilen emsal karar tapuların notere devri hakkında yeni bir tartışma yarattı. Tapunun notere devri ne zaman son dakika, sahte kimlikle noterde satış, sahte kimlikle araç satışı, işlem yapan noterin sorumluluğu ne? Konu hakkında yaşanan son gelişmeler ve alevlenen tartışmalar haberimizde...
Türkiye Noterler Birliği ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nü sık sık karşıya getiren tapuların notere devri işlemlerinde yeni bir tartışma alevlendi.
Yargıtay tarafından verilen emsal karar ile araç satışında sahte kimlikle işlem yapılmasının tespiti üzerine tapu işlemlerinin notere geçiş sürecinde yeni bir tartışma konusu daha oluştu.
YARGITAY SAHTE KİMLİKLE ARAÇ SATIŞI / İŞLEM YAPAN NOTERİN SORUMLUĞU VAR DEDİ!
Açıklanan emsal karar ile sahte kimlikle araç satışı konusunda noterin sorumluluğu olduğu yönünde karar verdi.
Yargıtay 3. Hukuk Dairesi tarafından yapılan görüşmede alınan emsal karar kapsamında sahte kimlikle araç satışı yapan noter kusurlu bulundu ve oluşan zararı tazmin etmeye mahkum edildi.
2010 yılında yaşanan bir olayda araba sahibi olmak isteyen vatandaş bütçesine uygun bir aracı bularak noter üzerinden işlemlerini yaparak 17 bin 500 lira ödeyerek ikinci el araç satın aldı. Aracın noter işlemlerinin tamamlanmasının ardından ise parasını ödedi.
Aracı ile trafik çevirmesine giren R.O. polisler tarafından araç hakkında çalıntı ihbarı olduğu bilgisinin verilmesi üzerine büyük bir şok yaşadı. Araç polis tarafından vatandaşın elinden alınırken R.O. noter hakkında suç duyurusunda bulunarak ödediği paranın noterden tazminini istedi.
Noter yapmış olduğu savunmasında kimliğin sahte olduğunun gözle anlaşılmasının mümkün olmadığını, sahte kimliğin iğfâl kabiliyetinin bulunduğunu, üçüncü kişinin ağır kusuru ile illliyet bağının kesildiğini iddia ederek davanın reddini talep etti.
Mahkeme satışta kullanılan kimliğin aslının bulunamadığı gerekçesi ile davayı reddederken vatandaş davasını Yargıtay'a taşıdı. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi tarafından açıklanan emsal kararda ise noterin yükümlülüğünü yerine getirmediği ve bu nedenle de zarar oluştuğu nedeni ile vatandaşı haklı buldu ve ödediği paranın faizi ile noter tarafından kendisine geri ödenmesine hükmetti.
TAPU DAİRESİ ÇALIŞANLARI İŞLEMLERİN NOTERE DEVRİNİN RİSKLİ OLDUĞUNU DİLE GETİRİYORDU!
Tapu işlemlerinin notere devri noterler ile tapu çalışanlarını karşı karşıya getirmiş, Türkiye Noterler Birliği Başkanı Cin tarafında yapılan açıklamalara Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Zeki Adlı sert tepkiler vermişti.
Yaşanan süreçte noterde sahte kimlikle işlem yapılması tartışmaları yeniden alevlendirdi. Son dönemde çok sayıda sahtecilik girişiminin noter çalışanlarının dikkatli incelemeleri ile yakalanması üzerine engellenmesi büyük yankı uyandırmıştı.
Yargıtay tarafından verilen emsal karar ise tapunun noterden satışı ve devri konusunda sahtecilik işlemleri açısından risk doğuracağı iddialarını bir kere daha gündeme taşımış oldu.