Tapu kanununda değişiklik için yasa teklifi TBMM'de! 11 ilde konut satışı 81 ilde yabancıya ev satışına yasak talebi

Türk Vatandaşlığı Kanunu ve Tapu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi meclise sunuldu. 11 ilde konut satışı ve 81 ilde yabancılara konut satışı yasaklanacak mı?

Tapu kanununda değişiklik için yasa teklifi TBMM'de! 11 ilde konut satışı 81 ilde yabancıya ev satışına yasak talebi - Pandemi döneminde yaşanan gelişmeler ve Türkiye'nin aynı dönemde yoğun göç alması ile konut fiyatlarında rekor yükseliş ve kiralık ev kıtlığı sorunu ile karşı karşıya kalınmıştı. 

Kahramanmaraş merkezli olarak yaşanan deprem barınma sorunun bir üst seviyeye taşınmasına neden olurken konu hakkında meclis beklenen adımı attı. Türk Vatandaşlığı Kanunu ve Tapu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi meclise sunuldu. Kanun teklifi yasalaşırsa deprem bölgesinde konut satışı yasaklanırken 81 ilde ise yabancılara konut satışının yasaklanması gündeme taşındı.

TÜRK VATANDAŞLIĞI KANUNU VE TAPU KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1-29.05.2009 Tarihli ve 5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 12 nci Maddesine aşağıda yer alan fıkra eklenmiştir.

" Taşınmaz edinilmesi yoluyla Türk vatandaşlığı kazanılamaz."

MADDE 2- 22/12/1934 Tarihli ve 2644 sayılı Tapu Kanununa aşağıdaki Geçici madde 5 eklenmiştir.

Geçici madde 5- Bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren Türkiye Cumhuriyeti genelinde yabancı gerçek ve tüzel kişilere taşınmaz satışı bir yıl süreyle durdurulmuştur.

MADDE 3-Tapu Kanununa aşağıdaki Geçici madde 6 eklenmiştir.

Geçici madde 6- 06.02.2023 tarihinde meydana gelen depremlerden etkilenen; Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Elazığ illerinde taşınmaz satışı altı ay süre ile durdurulmuştur.

MADDE 4- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 5- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 

DEPREM BÖLGESİNDE KONUT SATIŞI YASAKLANACAK MI?

Meclise sunulan kanun teklifinin kabul edilmesi durumunda depremden etkilenen Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Osmaniye, Kilis, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Adana, Malatya, Şanlıurfa illerinde konut satışlarının tamamen yasaklanması talep edildi. Bunun yanı sıra 81 ilde ise konut fiyatlarında düşüşü sağlamak ve yükselişin önüne geçmek adına yabancılara konut satışının yasaklanması istendi. 

Kanun teklifi komisyona gelirken burada kabul edilmesi  durumunda meclis genel gündemine taşınacak. Ancak teklifin muhalefet partisi tarafından verilmesi nedeniyle meclisten onay almasının zor bir ihtimal olacağı belirtiliyor. 

Emlak Haberleri Haberleri