Tapu masrafı olmayan daireler binlerce liranın cepte kalmasını sağlıyor

Yüzde 4 oranında ödenen tapu masrafı ev alma sürecinde en pahalı masraf konumunda. Ancak bazı daireler tapu masrafı ödemesi olmaz. İşte ödenmiş olsa da geri iade edilen o konutlar...

Emlak365.com - Ev alma sürecinde vatandaşların yapmış oldukları binlerce TL'lik masraf ödemesi var. Konut kredisi ile ev alımlarında bu masraf ödemeleri daha da artarken vatandaşlar ise masrafları en aza indirmenin yollarını arıyorlar. Uygulamada olan bazı yönetmelikler ise vatandaşların en az masraf beklentisine çok önemli katkılar sağlıyor.

BU KONUTLARDA TAPU HARCI ÖDEMESİ YAPILMAZ

Ev alma sürecinde vatandaşlar konut kredisi için ayrı birde evin devir teslim işlemleri için ayrı masraf ödemesi yapıyorlar. Masraf ödemeleri 400.000 TL konut değeri üzerinden hesaplandığında; şu tablo ortaya çıkıyor. Müşteriler 400.000 TL'lik ev için 16.000 TL tapu harcı ödemesi yaparlar. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne ayrıca döner sermaye ücreti ödenir. Konut kredisi kullanımlarında sigorta masrafları dışında kredi tahsis ve ekspertiz ücreti ödenir. Kredi masrafları da 1.500 TL ekspertiz ücreti, 400.000 TL'lik kredi kullanımında 2.000 TL kredi tahsis ücreti, 350 TL ipotek tesis ücreti şeklinde olur. Bu masraflara ayrıca hayat sigortası, konut sigortası ve DASK eklenir.

Tüm bu masraf ödemelerinin en pahalı olanı ise tapu harcı ödemesi. 400.000 TL'lik ev için 16.000 TL tapu harcı ödemesi yapılırken evin değeri 500.000 TL olması durumunda harç parası 20.000 TL'ye yükselir. Yüzde 4 olarak ödenen harç ödemesi genel olarak alıcı ve satıcılar tarafından ortak ödenir. Ancak birçok satıcı evlerini tüm masraflar karşı taraftan olmak şeklinde satış ilanına çıkardıklarından dolayı tapu harcı ödemeleri alıcılara ait olur.

Bu hak sizi binlerce TL'den kurtarabilir..

Türkiye'de kentsel dönüşüm adına çok önemli adımlar atılıyor. Devlet, Çevre Bakanlığı üzerinden kira yardımı, kredi faiz desteği, yüzde 1 oranlı Katma Değer Vergisi (KDV) gibi uygulamaların yanı sıra kentsel dönüşüm kapsamında (6306 sayılı kanun) inşa edilen binalar için harç ve vergi muafiyeti sağlıyor.

İlgili kanun hükmü...

10 Aralık 2018’de Resmi Gazete’de yer alan o tarihten itibaren uygulamada olan Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu harç muafiyeti hakkı veriyor. İlgili yönetmeliğin 24. maddesi kapsamında kentsel dönüşüm projesinden ev alan kişilere tapu harcı muafiyeti sağlanır. Bu evlerden alanlar harç ödemesi yapmazlar yapmış olsalar bile 5 yıllık sürede başvuru yapabilir ve iade alabilirler.

Emlak Haberleri Haberleri