Tapu masraflarına 2023 zammı! Döner sermaye bedelleri değişti!

Tapu masraflarında da 2023 zamlarının yapıldığı bildirildi. Tapuda işlem yapmak isteyenler artık çok daha fazla ücret ödemek durumunda kalacaklar.

Tapu işlemi yapmak isteyenler ile alakalı olarak önemli zam gelişmeleri yaşandı. Tapu masrafı olarak her tapu işleminde yapılan bazı ödemelerde yükselişe gidildi. Yeniden değerleme oranı olan yüzde 122 oranında masraflarda artış kaydedildi. Emlak vergisi değerlerindeki artış ve döner sermaye işletmesi tarifelerindeki değişimlerle tapu masrafları da yükseldi. Bazı işlemler için 2 veya 4 kat daha fazla ücret de tahsil edilebiliyor. Şehirden şehire tapu masraflarında değişiklikler olabiliyor.

TAPU MASRAFLARI ARTTI!

Konuya dair açıklama yapan gayrimenkul uzmanı Mustafa Özelmacıklı, “Tapu işlemlerinin yapıldığı il ve ilçelerin yöresel katsayıları bulunuyor. Bu katsayıların farkından dolayı tahsil edilen döner sermaye bedelleri de değişiyor. Tarife cetvellerinde yer alan yöresel katsayılar il veya ilçenin coğrafi ve ekonomik durumu, nüfusu, gelişmişlik durumu, işlem hacimleri ve taşınmazların değerleri ile hesaplanıyor. Bakanlıkça bu katsayılar 0,50 ile 2,50 arasında değişecek şekilde belirleniyor.

İSTANBUL DÖNER SERMAYE BEDELİ 2023 BELLİ OLDU

İstanbul için örnek verecek olursak ilçelerde yöresel katsayı 2,5 olarak uygulanıyor. 2022 yılında 582,50 TL olan gayrimenkul satışlarındaki döner sermaye bedeli bu yıl yani 2023 yılında 1.298,5 TL’ye yükseldi. Burdur Kemer’de ise bu tutar 259,5 TL olacak. Yani gayrimenkul işleminin hangi tapuda yapıldığı, taşınmazın nerede olduğu masrafları etkileyecek.” dedi.

4 KAT ÖDEME YAPILABİLİR

Tapuda döner sermaye bedellerinin işlem türlerine göre farklı oranlarda tahsil edilebileceğini belirten Mustafa Özelmacıklı, “Bir tapu işlemi yapmak istiyorsunuz ve başvuruda bulunuyorsunuz. Aynı işlemde hem taşınmazın satışını hem de ipotek tesisini talep ediyorsunuz. Bu iki adet işlem ücreti ödemeyi gerektiriyor. İki defa döner sermaye ücreti ödemek durumundasınız.

Yetki alanı dışı tapu işlemlerinde de farklı bir uygulama yapılıyor. Yetki verilen tapu müdürlüğünün yöresel katsayısı esas alınarak hesaplanan işlem ücretinin iki katı kadarlık tutarı döner sermaye bedeli olarak ödeniyor. Yurt dışı tapu işlemlerinde ise dört kat ödeme yapılıyor. Yurt dışı yöresel katsayı ile hesaplama yapılıyor ve hesaplanan bu işlem ücretinin 4 katı döner sermaye bedeli olarak tahsil ediliyor.” şeklinde konuştu.

Emlak Haberleri Haberleri