Tapuda Aile Konutu Şerhi Nasıl Kaldırılır?

Eşler arasında anlaşmazlık yaşanmaması için ailelerin oturdukları evler için tapuda aile konutu şerhi konulmaktadır. Peki bir ev için tapuya konulan aile konutu şerhi nasıl kaldırılır?

Türkiye'de ailelerin yaşadıkları evler için talep edilmesi halinde tapuya aile konutu şerhi düşülebiliyor. Bu şerh ile beraber aile konutlarının eşlerden habersiz bir şekilde satışı yapılamıyor. İleride yaşanabilecek büyük problemlerin de önüne geçilmiş oluyor. Taqpu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün verdiği son bilgilere göre Türkiye'de son yıllarda evlerin tapularına aile konutu şerhi düşülmesi oldukça yaygınlaştı. Peki aile konutu nedir, ne işe yarar?

AİLE KONUTU NEDİR, NE İŞE YARAR?

Bir ev için aile konutu tanımı yapılabilmesi için o evde ailenin ikamet etmesi yeterlidir. Bir ailenin ev sahibi olması o evin aile konutu kapsamına alınmasını sağlamaz. Eşlerin birisi veya her ikisi bir ev satın alıp kiraya verirlerse o ev aile konutu olmaz. Aile konutu alabilmesi için ailenin o evde ikamet etmesi gerekmektedir.

TAPUYA AİLE KONUTU ŞERHİ NASIL KONULUR?

Bir evin tapusuna aile konutu şerhi konulması o evin resmi sahibi olmayan eşi diğer eşe karşı korumaktadır. Evin mülkiyeti üzerinde hakkı olmayan eş tapu müdürlüğüne başvuruda bulunarak konutun aile konutu olduğunu ve tapuya bu durumun işlenmesini talep edebilirler. Tapuda da o ev aile konutu olarak tescil edilir. Boşanma davalarında aile konutu şerhi konulmamış konutlar herhangi bir hak kaybı oluşmaması için mahkemelerce de aile konutu şerhi konulabilir.

TAPUDA AİLE KONUTU ŞERHİ NASIL KALDIRILIR?

Herhangi bir şekilde bir evin tapusuna aile konutu şerhi işlenmesi durumunda bazen bu aile şerhinin kaldırılması gerekmektedir. Bu şerh oldukça konutun satılması dahil çeşitli tasarruflarda kısıtlamalar olabiliyor. Peki aile konutu şerhi tapuda nasıl kaldırılır? Tapuda aile konutu şerhinin kaldırılması için o şerhin işlenmesini başvurusu ile sağlayan eşin tapu müdürlüğüne bir başvuru daha yapması gerekiyor. Bu şekilde tapuda işlenen aile konutu şerhi kaldırılabiliyor. Bu yol haricinde aile konutu şerhi vefat, taşınma ve boşanma gibi durumlarda da kaldırılabiliyor.

Emlak Haberleri Haberleri