Tapuda aile konutu şerhi nasıl konulur, hangi belgeler gerekir?

Konutlarda vatandaşlara sağlanan bir imkan da tapuda aile konutu şerhi konulması oluyor. Aile konutu şerhi işlemi nasıl yapılır? Aile konutu şerhi ne işe yarar?

Konutların tapularına aile konutu şerhi konulması son yıllarda sık sık yapılan tapu işlemleri arasında yer alıyor. Yine de bu işlemin ne işe yaradığını, hangi faydalar sağladığını bilmeyen çok sayıda vatandaş bulunuyor. Adeta konutun sigortası olan aile konutu şerhi işleminin nasıl yapılacağı da merak ediliyor.

AİLE KONUTU ŞERHİ NEDİR?

Aile konutu şerhi konutlar için aile birliğinin devam etmesi için sağlanan bir imkandır. Eğer bir konutun tapusunda aile konutu şerhi varsa o konutun mülkiyeti hangi eşe ait olursa olsun diğer eşten izin almadan veya onayı olmadan o konutun satışı gerçekleşemez. Aile konutu şerhi o ailenin o evde yaşamasını sağlayan bir imkandır. Eşlerinden habersiz evlerini satarak ailelerini zor durumda bırakanlara yönelik bir önlem olarak uygulamaya sokulmuştur.

AİLE KONUTU ŞERHİ İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Bir konut için aile konutu şerhi işlemi yapmak isteyenler bu işlemleri ne şekilde yapabileceklerini de araştırıyorlar. Bu işlemi yapabilmek için önce merkezi nüfus idaresi sisteminden veya nüfus müdürlüğünden yerleşim yeri belgesi ile medeni hali gösterir nüfus kayıt örneğini almak gerekiyor. Alınan yerleşim yeri belgesi ile aile konutu şerhi konulacak olan konutun tapu sicilindeki ada ve parsel bilgilerinin uyuşması gerekiyor. Eğer bir uyuşmazlık varsa ve bu bir hata sonucu oluşmuşsa belediye, muhtarlık, kadastro müdürlüğü, apartman yönetimi gibi kurumlardan birisinden durumu kanıtlayıcı bir belge almak gerekebilir.

Tüm belgeler temin edildikten sonra tapu müdürlüğüne gidilerek konutun tapu sicilinde bulunan şerhler bölümüne aile konutu şerhi konulmasına dair işlem yapılır. Bu şerh tapuya işlendikten sonra o konut hukuken aile konutu olur ve aile konutlarına sağlanan tüm imkanlardan faydalanmak mümkün hale gelir.

Emlak Haberleri Haberleri