Tapuda arsa payı nedir, arsa payı nasıl hesaplanır?

Arsası olan birçok kişi tapuda duyduğu arsa payı tapusu hakkında bilgi sahibi olmak istiyor. Tapuda arsa payı nedir, arsa payı nasıl hesaplarının yanıtı haberimizde.

Emlak terimleri arasında sıkça karşılaşılan arsa payı, kat mülkiyeti bulunuyorsa bağımsız bölümlerin ortak mülkiyet payı anlamına gelmektedir. Bağımsız bölümlerinin binanın tamamına kıyasla olan değerlerine göre tahsis edilmektedir. Tapuda arsa payı ile ilgili akıllarda birçok soru işareti bulunsa da, arsa payı hesaplamak oldukça kolaydır.

Tapuda arsa payı nedir?

Tapuda arsa payı, Kat Mülkiyeti Kanununa göre kat irtifakı ya da kat mülkiyetli kurulan binalarda her bir hak sahibine, bağımsız bölüm başına düşen paya verilen addır. Burada, ana taşınmazın metrekaresi hesaplandıktan sonra bağımsız bölümlerin metrekaresi üzerinden hak sahibine dağıtılmaktadır.

Arsa tapusu payını hesaplamak kolaydır ve bu işlem bilindiğinde oluşabilecek olumsuzlukların önüne geçilebilmektedir. Tapuda arsa payları, yasalarda belirtildiği gibi dağıtılmalıdır. Arsa payı ve kat mülkiyeti bağlantı olmadan devredilememektedir. Bir binada bulunan her bağımsız bölüme arsadaki payına göre değer verilmelidir.

Arsa tapusu payı nasıl hesaplanır?

Arsa payı, tapu senedi üzerinde belirtilen ana yapının metrekaresinin, tapuda belirtilen bağımsız bölüme ait arsa payına oranı ile hesaplanmaktadır. Kişi, sahip olduğu taşınmazın arsa payını tapu dairesinden de talep edebilmektedir.

Arsa payı, kanunlara uygun bir şekilde dağıtılmamışsa, daire sahibi mahkemeye başvurarak arsa paylarının yeniden incelenmesini isteyebilir. Gerekli keşif incelemeler, bilirkişi raporu sonucu hata olduğu belirlendiği takdirde arsa payları yeniden düzenlenir ve düzeltilmiş haliyle tapuya tescili yapılmaktadır.

Burada önemli olan nokta, maliklerin arsa üzerindeki haklarını belirleyen arsa payının öneminin yıkım sonrasında yapılacak yeni binada arsa payı sahibi konumunda olan kişiye kaç bağımsız bölüm düşeceği, bu bölümlerin metrekaresi, katı gibi hususların genellikler göz ardı edilmesidir.

Emlak Haberleri Haberleri