Tapuda Beyan Edilen Satış Bedeli Yerine Ekspertiz Zorunluluğu Getirilecek!

Devletin tapu harcı vergisindeki gelir kaybını azaltmak için başlatılan gerçek değer haritası çalışmalarında konut satışlarında ekspertiz zorunluluğu geliyor!

Devletin tapu harcı vergisindeki gelir kaybını azaltmak için başlatılan gerçek değer haritası çalışmalarında konut satışlarında ekspertiz zorunluluğu geliyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni hayata geçirilecek taşınmaz değerleme sistemi için çalışmalarına devam ederken yeni sistemin 2022 yılında hayata geçirilmesi bekleniyor.



Ancak bakanlık başlayan çalışmalar sona erene kadar devletin tapu harcı kaybı yaşamaması adına bu tarihe kadar konut satışlarında tapu işlemler için ekspertiz zorunluluğu getirecek.



Tapuda Beyan Esası Kalkacak, Ekspertiz Zorunluluğu Gelecek!



Tapuda beyan edilen satış bedeli yerine getirilecek yeni sistem ile sistem tarafından otomatik olarak değer ataması yapılacak.



Bu değer belirlenirken o bölgede yer alan taşınmazların değerleri üzerinden ortalama hesaplaması yapılacak ve gerçek değer beyanı ile konut fiyatı sisteme otomatik olarak yansıyacak.



Böylelikle tapuda satış esnasında daha düşük tapu harcı ödemek için yapılan düşük beyan geçersiz kılınacak ve devletin tapu harcı geliri artacak. Ancak sistem ev almak isteyen vatandaşın daha yüksek tapu harcı ödemesi anlamına gelecek.



Yeni Sistem Kurulana Kadar Konut Satışına Ekspertiz Zorunluluğu Getirilecek



Konu hakkında Star Gazetesi tarafından yapılan habere göre yeni sistem devreye girene kadar konut satışları için ekspertiz zorunluluğu getirilecek.



Hatırlanacağı üzere ilk kez Taşınma Değerleme Sistemi açıklaması Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulan 100 günlük eylem planı ile duyurulmuştu.



Konu hakkında açıklama yapan Era Gayrimenkul Genel Müdürü Can Özatay yapmış olduğu değerlendirmesinde “Bakanlığın bu formülü; değerleme şirketlerinden ekspertiz raporunu şart koşmayı öngörüyor.



Aslında Mart ayının başından itibaren yabancıya konut satışında da değerleme raporu zorunluluğu fiili olarak başladı. Gayrimenkul satışlarında ekspertiz şartı getiren bu formülün yabancının yanı sıra yerlide de uygulanması halinde inşaat sektöründeki kayıt dışılığın önüne geçilecek, tapu harcı artacak, Türkiye’nin marka değerinin yabancı yatırımcı nezdinde artırılması sağlanacaktır” diyerek uygulamanın yakında genel hale geleceğini söyledi.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri