Tapuda Düşük Gösterme Uyarısı! Konut Satışında Tapu Harcı İçin Yapılan Hata Muvaazalı Satış İptaline Neden Oluyor

Türkiye'de konut satış rakamları için düşen kredi faiz oranları sonrasında adeta patlama yaşandı.

Türkiye'de konut satış rakamları için düşen kredi faiz oranları sonrasında adeta patlama yaşandı. Tapuda rayiç bedel üzerinden satış göstermek nerede ise tüm konut satışlarında düşük tapu harcı ödemek için tercih ediliyor. Ancak tapuda düşük değer üzerinden satış göstermek pek çok riski de barındırıyor. Maliye Bakanlığı konut kredisi çekerek satın alınan evleri tek tek inceleyerek rayiç bedeli üzerinden tapuda düşük beyan cezası kesiyor hem de bu konutlar için muvaazalı satış iddiası ile tapu iptali dahi yapılabiliyor! Yani parasını ödediğiniz eviniz elinizden alınabiliyor. Detaylar haberimizde...

Devlet bankaları tarafından yapılan konut kredisi faiz indirimi ile bir sene ertelemeli tarihi kredi paketi açıklaması ile konut satış rakamları rekor seviyesine ulaştı.



TAPU HARCI NEDİR, TAPUDA GERÇEK DEĞER VE RAYİÇ BEDELİ NE DEMEK?



Türkiye sınırları içerisinde satışı yapılan taşınmazlar için tapu işlemleri esnasında belirlenen oranlarda harç tahsilatı yapılmaktadır.



Tapu harcı olarak isimlendirilen bu rakam 2020 yılında taşınmazı satan taraftan yüzde 2 ve alan taraftan yüzde 2 olmak üzere toplamda yüzde 4 olarak tahsil edilmektedir. Ülkemizde tapu harcı hesaplamasında beyan üzerinden değer tespiti yapılmakta olup bu nedenle pek çok kişi tapu harcını düşük ödemek için gerçek değer yerine rayiç bedeli göstermektedir.



Tapuda rayiç bedel belediyeler tarafından belirlenen en düşük rakam olup gerçek değer ise konutun alıcı tarafından satın alınmak için ödenen parasal değeridir.





TAPUDA DÜŞÜK BEYANDA BULUNANLAR DİKKAT! EVİNİZ ELİNİZDEN ALINABİLİR



Konu hakkında Hürriyet Gazetesi yazarı Oya Armutçu'ya özel açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı avukat Ali Güvenç Kiraz "Türkiye’de genelde taşınmazların değeri belediye rayicinin biraz üzerinde, gerçek değerinin ise altında gösterilerek satılıyor. Bu hep tehlikeli bir satıştır.



İki tehlikesi vardır. Birincisi, Maliye bu şekilde yapılan satışların peşine düşüyor; hem aradaki fark kadar harcı alıyor hem de ceza kesiyor. İkincisi, satıcının üçüncü kişilere veya bankalara borcu var ise ve siz tapuyu çok düşük bedelle satın alırsanız bu satış ‘muvazaalı’ diye iptal olabiliyor.



Türkiye’de değerlenme sistemi getirildi ama ertelendi. Yürürlüğe girene kadar ‘Harçtan kurtarıyorum’ diyerek, ‘20 bin yerine 3-5 bin lira ödeyeyim’ diyerek, evinizi riski atmayın" uyarısında bulundu.





MUVAAZALI İŞLEM / SATIŞ NEDİR?



Muvaazalı işlem ya da satış kelime anlamı ile gizli anlaşma anlamına gelir. Üçüncü kişilerin tarafları kandırmak adına resmi bir işlemi gerçeklere uyuşmayan şekilde yapılması anlamında kullanılmaktadır. Yani resmi işlemlerde tarafların kendi aralarında yapmış oldukları hileli satışları içermektedir.



MALİYE BAKANLIĞI TAPU HARÇLARI İÇİN TAKİPTE! EKSİK BEYAN EDİLEN TAPU HARCI İÇİN PARA CEZASI KESİLİYOR!



Maliye Bakanlığı tapu harcı gelirlerinde yaşanan kaçağı engellemek adına konut kredisi ile alınan evlerin tapu işlemlerini ve banka kayıtlarını tek tek incelemekte olup bankadan yüksek konut kredisi çekilmesine rağmen tapuda rayiç bedel üzerinden daha düşük bir rakamla satışı gösterilen konutları tespit etmektedir.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri