Tapuda İpotek Nedir, Lehtarı Kimdir?

Taşınmazların alım satım işlemleri tapu kütüğü üzerine kayıt edilmekte olup bu işlemlerden biri de ipotek işlemidir. Peki, tapuda ipotek ne demek?

Tapuda en sık yapılan işlemlerden biride ipotek işlemidir. ipotek kelime anlamı ile borcun ödemesine güvence olarak, borcun ödenmesi halinde kaldırılacağı belirtilen, borçlunun teminat olarak göstermiş olduğu taşınmazın üzerine alacaklı lehine tapu siciline işlenen kayıttır.

Tapu siciline işlenen bu kayıt ile alacaklı olan kişi alacağını tahsil etmediği durumda taşınmaz üzerinde malik gibi tasarruf etme hakkına sahiptir. Yani alacaklı ipoteğe konu olan alacağını tahsil etmediği durumda taşınmazı satışa sunabilir, bu satıştan gelen para ile alacağını tahsil eder.

TAPUDA İPOTEK LEHTARI NE DEMEK?

Tapunun üzerinde yer alan ipotek işleminde önemli kriterlerden biride lehtardır. Hukukta en sık kullanılan terimler arasında yer alan lehtar senedin üzerinde adı yazan isimdir. Bu isim bir kişiye ait olabileceği gibi şirket gibi tüzel bir kişilikte olabilir. Senedi elinde tutan ya da emrinde olan kişi lehtar olarak kabul edilir.

Tapuda ipotek lehtarı da tapu siciline şerh koyduran alacaklıdır. Günümüzde tapuda ipotek işlemi en sık olarak bankaların konut kredisi paketlerinde ve yüksek limitli ihtiyaç kredisi paketlerinde uygulanmaktadır. Banka konut kredisi onayı vermesi durumunda tapuda satış işlemi yapılırken banka lehine ipotek şerhi koydurur. Bu şerh ile kişi konut kredisi borcunu bitirene kadar banka konut üzerinde satış hakkına sahiptir. Bankaya olan borç bittiği anda tapunun üzerine konulan ipotek şerhi kaldırılır. Bunun üzerine bankadan borcu yoktur yazısı alınarak tapuya başvuru yapılması yeterlidir.

Emlak Haberleri Haberleri