Gayrimenkul hukukunda yer alan tüm detaylar alım ve satımlarda belirli bir sistemin uygulanmasını sağlamaktadır. Bu detayların tamamı o gayrimenkul sahibini, gayrimenkul üzerindce çeşitli haklara sahip olanları ve gayrimenkulü satın almak isteyenleri güvence altında tutmaktadır. Bir ev için tapuda şerh koyma yolu sık sık tercih edilebilen bir durumdur. Peki şerh nedir, şreh ile neler değişir?
TAPUDA ŞERH NEDİR?
Tapuya şerh konularak o gayrimenkul sahibinin bazı hakları sınırlandırılabilir veya engellenebilir. Örneğin bir evin tapusuna aile şerhi düşülürse o evin sahibi olan eş tek başına o evin satışına karar veremez. Bu şekilde tapuda yapılacak işlemlerle kira sözleşmesi, satış vaadi sözleşmesi, şufa sözleşmesi, alım hakkı sözleşmesi, vefa hakkı sözleşmesi, bağışlayana dönmek şartıyla bağış hakkı sayılabilir.
EVİN TAPUSUNA ŞERH KONULMUŞSA O EV SATILABİLİR Mİ?
Bir evin tapusuna şerh konulmuş olması tek başına o evin satılamayacağı anlamına gelmemektedir. Bu konuda hükme varabilmek için şerhin cinsine bakılması gerekir. Borç veya ipotekten dolayı evin tapusuna şerh konuşmuşsa borç ödenerek veya devredilerek evin satışı gerçekleşebilir. Tapuda aile konutu veya satılamaz şeklinde bir şerh varsa o şerh kaldırılmadan evin satışının yapılmasının imkanı yoktur.
Anne baba çocuğuna miras olarak bir ev bırakırsa ve vefat edene kadar kullanım hakkı benim şeklinde tapuya şerh düşerse o evin de satışı imkansızdır.
Şerhli bir tapuya sahip evin satılabilmesi için öncelikle o şerhin kaldırılması gerekir. Şerh teknik olarak kaldırılmadan ev satışı yapılamaz. Şerh kaldırıldıktan sonra ev satışı güven içerisinde yapılabilir. Bu konuda gayrimenkul danışmanları ev satışı sırasında izlenebilecekler yollar hakkında yol göstermektedirler.