Gayrimenkul alım satımının yapılabildiği gibi bir de tapuda takas işlemi yapılıyor. Tapuda takas, en basit anlamıyla bir malın başka bir mal ile değiştirilmesi anlamına geliyor.
Tapuda takas nedir, nasıl yapılır?
Bir malın başka bir mal ile değiştirilmesine tapuda takas denilmektedir. Bu işlem sırasında takasta değiştirilecek malların değerinin birbirlerine eşit olması gerekmiyor. Değerler arasında eşitlik olmadığı durumlarda, aradaki fark bir miktar para ödenerek denk duruma getiriliyor.
Tapu takası için gerekli belgeler neler?
Tapuda takas işleminin gerçekleştirilebilmesi için gerekli belgelerin bulundurulması ve harç ödemesinin yapılmış olması gerekmektedir. Tapu takası için gerekli belgeler şöyle sıralanabilir:
- Trampası yapılacak taşınmaz mallara ait tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge ya da maliklerin sözlü beyanı,
- Trampa yapacak maliklerin ya da yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları ya da pasaportları,
- Trampa yapanların son 6 ay içerisinde çekilmiş vesikalık fotoğrafları,
- Akitte taraflardan biri ya da ikisi kanuni temsilci ile temsil edilecek ise ayrıca temsilciye ilişkin belge, 5. tarafların vergi kimlik numaralarını gösterir vergi dairesinden alınmış belge gerekmektedir.
Tapu takas harcı ne kadar 2022?
Tapuda takas işlemine ait hükümler Türk Borçlar Kanunu'nda yer alıyor. Kanunda, tapu müdürlüklerinde yapılan işlemler için her iki taraftan da tapu harcı alınacağı belirtiliyor.
Taşınmaz malların karşılıklı takası durumunda tapu harcının iki gayrimenkulden emlak vergisi değeri yüksek olan esas alınarak bu değer üzerinden, bu değerden yüksek bir değer bildirilmesi halinde ise bildirilen değer üzerinden her iki gayrimenkul için de hem alıcı hem de satıcıdan ayrı ayrı tapu harcı alınmaktadır. Tapu takas harcı oranı binde 20 olarak belirlenmiştir.