Tapuda yeni dönem başladı, sistem değişti! Eski kimliklerle tapu işlemi yapılamayacak mı?

Tapu işlemleri için yeni bir uygulamaya geçiş yapıldığı bildirildi. Daha önce pilot uygulaması yapılan Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi (EKDS), Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından bir çok ilde uygulanmaya başlandı.

Türkiye’de tapu işlemleri yapılırken vatandaşların mağdur olmamaları için teknolojik imkanlar da kullanılmaya başlandı. Bu konuda Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından çeşitli uygulamalar yapılıyor. Pilot bölgelerde kullanılarak denenen bu uygulamalar sonuç alındığı takdirde yaygınlaştırılıyor. Bu şekilde deneme süreci yapılan ve başarılı olan Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi (EKDS) çok sayıda ilde kullanılmaya başlandı.

TAPUDA ELEKTRONİK KİMLİK DOĞRULAMA SİSTEMİ NEDİR?

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri genel Müdürlüğü arasında kurulan koordinasyon ile hayata geçen Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi topu işlemlerinde sahteciliğin önüne geçiyor. Türkiye genelinde kullanılmaya başlayan sistem kapsamında işlem yapacak olan vatandaşların yeni kimlik kartlarında bulunan biyometrik vesikalık fotoğrafı, parmak izi gibi bilgiler karşılaştırılıyor.

POS cihazı görünümünde Kimlik Doğrulama Sistemi’ne vatandaşın yeni kimlik kartı takılarak karşılaştırma yapılıyor. Parmak izi başta olmak üzere diğer bilgiler karşılaştırılarak tapu işlemi yapacak olan vatandaşın doğru kişi olup olmadığı tespit ediliyor. Bu uygulama ile tapuda bir başkasının adına sahte kimlikle işlem yapmak imkansız hale geliyor.

PARMAK İZİ KONTROL EDİLİYOR

Tapuda uygulanmaya başlanan yeni sistem hakkında konuşan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Özelmacıklı, “Bu yeni sistem daha önce yaşanan çok sayıda dolandırıcılığın önüne geçebiliyor. Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi ile TC kimlik belgesi üzerindeki bilgiler MERNİS sistemi üzerinden teyit ediliyor. Bu sistemde parmak izine bakıldığında kimlikte kayıtlı olan parmak izi ile karşılaştırılıyor. Bunun için de kimlik kartları üzerindeki çipte yer alan bilgiler dikkate alınıyor.” ifadelerini kullandı.

Tapu işlemlerinde yeni sistem başta İstanbul olmak üzere çok sayıda ilde kullanılmaya başlandı. Tapı sicil müdürlüklerinde işlem yapmak isteyen vatandaşlara uyarı mesajları gönderiliyor. Bu mesajlarda tapu işlemlerinde kimlik tespitleri için yeni kimlik kartlarının gerekli olduğu ve vatandaşların kimlik kartlarında çip kısmında eksiklik, bozulma, deforme olma gibi durumların olmadığının kontrol edilmesi isteniyor. Böyle bir durum olması halinde ise vatandaşlar nüfus müdürlüklerine giderek geçici kimlik belgesi alıp tapu işlemlerini yapabiliyorlar.

ESKİ KİMLİKLERLE TAPU İŞLEMİ YAPILABİLECEK Mİ?

Eski kimlikler ile tapu işleminin yapılıp yapılamayacağı da büyük merak konusu oldu. Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi üzerinde eski kimlik kartlarının herhangi bir işlevi bulunmuyor. Bu sistem eski kimlik kartlarıyla çalışmıyor. Ancak vatandaşlar şu anda eski kimlik kartları ile tapu işlemi yapabiliyorlar. Bir süre daha bu kimlik kartları ile işlem yapılabilecek. Ancak belirlenecek bir tarihten sonra eski kimlik kartları ile tapu işlemi yapılmasına izin verilmeyecek.

Emlak Haberleri Haberleri