Gayrimenkul alım satımlarıyla ilgili uzun süredir aynı problem yaşanıyor. İnşaat firmaları ile müşteriler arasında devri yapılmayan tapular sorun yaratırken konu hakkında çok önemli bir karar alındı.
Konut satışı gerçekleştirdikten sonra maddi zorluklar çeken bazı inşaat firmaları, sattıkları daireleri ipotek göstererek banka kredisi kullanıyor. Ancak ev sahipleri evin bedelini ödemelerine rağmen evdeki ipotek nedeniyle bir türlü tapularını elde edemiyor.
TAPUSUNU ALAMAYAN VATANDAŞ MAHKEMEYE BAŞVURDU!
2010 bir daire almaya karar veren 70 yaşındaki N.A, Büyükçekmece'de konut inşa eden bir firma ile anlaştı. Karşılıklı gayrimenkul satış sözleşmesi düzelendi. Bu sözleşmede N.A, ödemesinin yüzde 70'ini tamamladığında tapusunu alabilecekti. Ödemelerini düzenli bir şekilde yapan N.A, yüzde 70 oranına 2013 yılında ulaştı. Tapu devri için talepte bulunan kadın, ne yazık ki bir sonuç alamadı.
ÜZERİNDE 4.2 MİLYONLUK İPOTEK ÇIKTI!
2016 yılında tüm ödemesini tamamlayan N.A şirkete noter yoluyla tapu devrinin yapılmasına ilişkin ihtarname gönderdi. Karşı taraftan olumlu bir yanıt alamayan N.A, karşısına çıkan sonuç ile şoke oldu. N.A, ödemesini tamamladığı ve içerisinde ikamet ettiği dairesinde özel bir bankanın 4 milyon 180 bin liralık ipoteği bulunduğunu öğrendi.
Soluğu mahkemede alan N.A, tapunun kendi üzerine geçirilmesi ve ipoteğin kaldırılmasını talep etti. Bankadan ise davalı tarafın kredi riskine karşılık ipotek işlemi yapıldığı belirtildi.
KARAR EV SAHİBİNİN LEHİNE SONUÇLANDI!
Mahkeme, bilirkişi raporu sonrasında inşaat firması adına olan tapu kaydının iptaline ve N.A adına tescil edilmesine karar vererek bankanın ipotek işlemini iptal etti.
Banka avukatları karara itiraz etti ancak, bankanın yalnızca tapu kaydı ile kredi vermemesi gerektiğini gerekçe göstererek ret kararı verdi.
TAPUDA YENİ DÖNEM!
Tapuda başlayacak yeni dönemle artık tüketicilerin mağdur olmasının önüne geçilecek. Alıcı, ev bir başkasına satılmışsa ya da üzerinde haciz-ipotek varsa bunu daha önce tespit edebilecek.
İnşası devam eden evlerin satışına ilişkin sözleşmelerde vade ve teslim tarihi de yer alacak. Tüketicinin korunması için hayata geçirilen bu yeni sistemle birlikte bir evin birden fazla kişiye satılması ve üzerinde ipotek olmasına rağmen tapu işlemi yapılması gibi sorunların önüne geçilecek.
Yeni düzenleme ile satış vaadi sözleşmeleri noter huzurunda gerçekleştirilecek. Noterdeki satış vaadi sözleşmelerinde alıcı, o dairenin ipotekli, hacizli veya bir başkasına satılıp satılmadığını öğrenebilecek.