Tapunuz varsa hemen kontrol edin: Tapuda bu yazıyorsa eviniz yıkılabilir! Tapu şerhi nedir?

Son dönemde konut satış rakamları yükselen fiyatlara rağmen artmaya devam ederken tapusu olanlara uyarı geldi! Tapusu olan herkesi ilgilendiriyor! Tapuya şerh konulanlar eviniz elden gidebilir...

Ülkemizde tapu kayıtları Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından tutulmakta olup konut, arsa, tarla, dükkan, bahçe, işyeri, depo, yazlık, bağ evi gibi tüm taşınmaz malların kayıtları tapu kütüğüne işlenmektedir. Pek çok kişi ev, arsa ya da yazlık alırken tapu üzerinde yazanları dikkate almamakta olup aslında tapu üzerinde yazan ibareler büyük öneme sahiptir. 

Özellikle de tapu şerhi ve ipotek bilgileri tapuda en çok dikkat edilmesi gereken ibareler arasında yer almakta olup bu ibarelerin tapu üzerinde yer alması evinizin elinizden gitmesine, sizin onayınız olmasa dahi evinizin satılmasına ya da yıkılmasına neden olabilir. 

TAPUYA ŞERH KONULMASI NEDİR, ŞERH KONULAN EV YIKILABİLİR Mİ?

Benzer mağduriyetlerin biri de Elazığ'da yaşandı. 3 çocuğu ve eşi ile beraber Elazığ'da yaşayan E.Ö.'nün sahibi olduğu tapuya haberi olmadan şerh konuldu. Tapusunda şerh olduğundan haberi olmayan vatandaşın evi ekipler tarafından yıkıldı. Tapusu olmasına rağmen evi yıkılan vatandaş büyük bir şok yaşarken yetkililerden sorununun çözülmesini istedi. 

 Yaşanan olayın 1998 senesine dayandığı E.Ö.'nün afete maruz bölge ilan edilen alanda 2007 senesinde ev yaptırdığı, 2020 senesinde evinin meydana gelen depremde hasar aldığı aktarıldı. Evine 2019 senesinde afete maruz şerhi konulduğunu öğrenen E.Ö. evinin afet bölgesi içerisinde kaldığı ve bu nedenle yıkım yapıldığını ancak kendisinin evini 2007 senesinde yaptığını, şerhin ise 2019 senesinde konulduğunu belirterek mağduriyetinin giderilmesini talep etti. 

 TAPU ŞERHİ NEDİR, TAPULU EV ELDEN GİDEBİLİR Mİ?

Tapuya pek çok nedenle şerh ve ipotek konulabilmekte olup ne yazık ki bu konu büyük bir tehlike arz etmektedir. Özellikle de son dönemde ipotekli kredi kullanımı yaygınlaşmış olup, kişinin üzerinde ipotek olan bir tapuyu alması, parasını ödediği evinin elden gitmesine dahi neden olabilecek büyük bir risktir.

Sizin evi satın aldığınız kişi borcunu ödemediği takdirde banka ya da alacaklı taraf ipotek hakkını kullanarak evi satma yetkisine sahiptir. Yine tapuda aile şerhi bulunması durumunda diğer eşin yazılı onayı alınmaması durumunda tapu satışı iptal edilir. Bunlar tapuda dikkat edilmesi gereken en önemli konulardır. 

Emlak Haberleri Haberleri