Tapusu Olanlar Dikkat! Yeni QR Kodlu Tapular İçin Tapu Değiştirme Zorunlu Mu, Eski Tapular Geçerli Mi?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından tanıtılan QR kodlu tapular hızla yayılmaya devam ederken elinde eski tapusu olan vatandaşlar tapu değiştirmek zorunlu mu sorusuna yanıt aramaya başladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından tanıtılan QR kodlu tapular hızla yayılmaya devam ederken elinde eski tapusu olan vatandaşlar tapu değiştirmek zorunlu mu sorusuna yanıt aramaya başladı. Tapuda QR kodu nedir, eski tapu yenileme zorunluluğu var mı, yeni tapu senedi çıkarma işlemi nasıl yapılır, tapular yenileniyor mu, tapuyu yeniden çıkarmak zorunlu mu? Soruların yanıtları haberimizde...

Türkiye'de teknoloji hamlesi tüm bakanlıklarda olduğu gibi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygulanıyor.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hatırlanacağı üzere QR Kodlu tapu uygulamasını başlatmış, ilk kodlu tapuyu Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tanıtmıştı.



QR KODLU TAPU NEDİR, NE İŞE YARAR?



Konu hakkında o dönem açıklamalarda bulunan Çevre Bakanı Murat Kurum Yeni tapuların üzerinde artık QR kodu olacağını söyleyen Bakan Kurum "Diğer önemli özellik QR kodlu olması. Tapu senetlerinin üzerinde QR kodu bulunuyor. Bu QR kodunu cep telefonunuza okuttuğunuz zaman bizim Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğümüzün TAKBİS sistemine giriyorsunuz ve maliki olduğu arsa, konut, alışveriş merkezi neyse bu taşınmazla ilgili bilgileri üzerine tıklayıp görebiliyorsunuz.



Adası, parseli, ilçesi, metrekaresi, tapu alanı neyse burada detaylı bir şekilde görüyoruz. Peki bu gayrimenkule gitmek istiyorsak da burada 'rota' kısmına tıkladığımızda navigasyonla gideceğimiz gayrimenkule bizi yönlendirebiliyor. Bu açıdan da baktığımızda hayatımızı kolaylaştıracak, ne aldığımızı, nerede olduğunu öğrenebileceğimiz önemli bir değişiklik olarak karşımıza çıkıyor" diyerek sunulan hizmetleri sıralamıştı.





ELİNDE ESKİ TAPUSU OLANLAR NE YAPACAK, QR KODLU TAPU ALMAK ZORUNLU MU, ESKİ TAPU DEĞİŞTİRELECEK Mİ?



Hayır, böyle bir zorunluluk bulunmuyor. Eski tapular halen geçerli olarak kabul ediliyor. Ancak tapusunu QR kodlu tapu ile değiştirmek isteyen kişilere Tapu ve Kadastro Genel Müdürlükleri üzerinden hizmet sunulacak.



Yani isteyen kişiler QR kodlu tapunun sunduğu imkanlardan yararlanmak için tapusunu değiştirebilecek ancak eski tapular için böyle bir zorunluluk uygulanmayacak ve eski tapu senetleri de geçerli olarak kabul edilecek.



TAPU DEĞİŞİKLİĞİ NASIL YAPILIR, TAPU DEĞİŞTİRME HARCI 2020 KAÇ TL?



Tapu değiştirme işlemi için sahip olduğunuz eski tapunuz ve kimlik belgeniz ile beraber taşınmazın kayıtlı olduğu ilçede yer alan Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü birimini ziyaret etmeniz yeterli olacaktır.



Kimlik belgeniz ile yapmış olduğunuz başvurunuzda 2020 yılı tapu harcı döner sermaye bedeli 157 TL olarak tahsil edilmekte olup burada işleminiz tamamlanacaktır.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri