Gayrimenkullere ait tapular 'ortak tapu' ile birden fazla kişiye ait olabilmektedir. Kişilerin bu tapudaki payının eşit olabileceği gibi farklı da olabilir. Evli çiftler arasında sık sık tercih edilen ortak tapu ile çiftler konut kredisi kullanarak ortak tapulu gayrimenkul sahibi olabilir ancak bu bir zorunluluk değildir.
Ev satın almak için konut kredisi başvurularında hane halkının toplam geliri baz alındığından, doğrudan eşin geliri de verilecek kredi tutarını etkilemektedir. Bunun yanı sıra Türk Medeni Hukuku'na göre evli çiftlerin evlendikten sonra edindikleri mallar ortak mal olarak kabul edilmektedir ve eşlerden biri bu malların üzerinde tek başına yetki sahibi olamamaktadır.
Tapuya eş nasıl ortak edilir?
Gayrimenkul satın alınırken çekilen konut kredisinde hane halkının toplam geliri göz önünde bulundurulmaktadır. Buna göre diğer eşin geliri de önemlidir. Söz konusu gayrimenkul evli iken alındıysa Türk Medeni Hukuku'na göre evli çiftlerin evlendikten sonra aldıkları mallar ortak mal olarak kabul edildiği için ek bir işleme gerek yoktur.
Ancak daha önceden alınan bir gayrimenkulü eşin üzerine geçirebilmek için tapu dairelerinde standart tapu devir işlemi uygulanabilmektedir. Eşin dokunulamaz payı olması nedeniyle eşten miras kalma durumlarında da yüzde 50 oran almaktadır.
Ayrıca, mal varlığının yarısı eşinin diğer yarısı anne babasının olması halinde ise, ev babayla ortak alındıysa evin yarısı babanın, yarısı kendisinin olacağı için kendisinin önce vefatında eşi yani toplamda dörtte bir oranına sahip oluyor.