Tapu işlemlerinde zaman zaman vatandaşların karşısına şerh terimi çıkmaktadır. Şerh nedir, ne anlama gelir? Tapuya şerh konulması ne demektir? Tapuya konulan şerh ne işe yarar? Tapuya şerh koymanın anlamı nedir?
TAPUYA ŞERH KOYMAK NE DEMEKTİR?
Şerh kelime anlamı olarak açmak ve ayırmak anlamına gelmektedir. Bir şeye şerh koymak o şeye dair bir açıklama yapmak demektir. Tapuya şerh konulması ise mülkiyet hakkına sahip olan kişinin bu mülkiyet haklarının kısıtlanması anlamına gelir. Tapu kütüğünde bu konuya dair özel olarak şerhler bölümü bulunmaktadır. Bu bölümde taşınmaza dair şerhler yer alır. Şerhler içerisinde herhangi bir kısıtlama varsa o gayrimenkulü satın almak isteyen kişi tapuda bunu görebilir ve mağdur edilmesi engellenebilir.
Tapu üzerinde uygulanan şerhler farklı niteliklere sahip olabilirler. Önalım hakkı, geri alım hakkı, satış vaadi, kira sözleşmesi, aile konutu şerhi gibi notlar düşülebilir. Bu şekilde gayrimenkulü satın almak isteyen kişi alacağı taşınmazda ne gibi kısıtlamalar bulunduğunu görebilir.
TAPUYA KONULAN ŞERH NASIL KALDIRILIR?
Tapuya konulan şerhlerle o taşınmaza dair bazı kısıtlamalar getirilebilir. Sıklıkla tapulara farklı niteliklerle şerhler konulmaktadır. Peki bu konular şerhler kaldırılmak istenirse bu işlem nasıl yapılır? Öncelikle bir tapuya konulan şerh kaldırılmak isteniyorsa o şerhi koyan kişinin onay vermesi gerekir. En kolay tapu şerhi kaldırma yolu budur.
Tapulara konulan şerhler anlaşma usulüyle her zaman kaldırılamıyor. Bu durumda da bazı mağduriyetlikler oluşuyor. Bunun da engellemesinin yolu mahkeme kanalıdır. Haklı gerekçelerle mahkemelere başvuran taşınmaz sahipleri konulan şerhin geçerliliğinin olmadığını, gerek kalmadığını ispat edebilirse mahkeme de tapu şerhinin kaldırılmasına karar verebilir. Ancak bu konuda profesyonel destek almak gerekmektedir. Tapu şerhinin mahkeme kanalıyla kaldırılması oldukça zor bir hukuki süreçtir.