Tapuya Şerh Edilmemiş Aile Konutu Satılırsa Tapu Tescil İşlemi İptal Edilebilir Mi?

Aile konutlarının satışı ile alakalı olarak detaylar araştırılıyor. Tapuya şerh edilmeyen aile konutunun durumu nedir? Bu konutun satışı yapılırsa tapu tescil işlemi iptal edilebilir mi?

Aile konutu özelliği gösteren gayrimenkuller devlet koruması altında bulunmaktadır. Aile birliği devam ettikçe aile konutunun satışı tek eşin onayı ile yapılamamaktadır. Bundan dolayı da tapu kütükleride şerh bölümüne aile konutuı şerhi işlenmektedir. Bu şerhin yer aldığı konut tapulşarı üzerinde satış işlemleri belirli şartlar haricinde yapılmamaktadır. Peki tapuya aile konutu şerhi işlenmeyen ama aile konutu vasfına sahip bir konutun satışı sonrasında ne olur? Bu konutu satın alanlar hakkında yasalara göre bir yaptırım uygulanabilir mi?

AİLE KONUTU ŞERHİ YOKSA NE OLUR?

Aile konutları ile alakalı olarak yapılabilecek işlemler şartlar dahilinde sınırlandırılmıştır. Eşler birbirinden habersiz bir şekilde bu konutların satışını yapamamktadırlar. Ancak yine de tek eş tarafından zaman zaman satışlar yapılabiliyor. Bu durumda ise satışın iptali mümkün olabiliyor. Tapu kütüğünde aile konutu şerhinin olması bu satış iptalini, sağlayabiliyor.

Aile konutu şerhi uygulaması yaygın olsa da henüz tabanın tamamında etkin bir rol üstlenemedi. Aile konutu olarak kullanılan bazı konutların tapu kütüklerinde bu şekilde şerh işlenmemiş olabiliyor. Bu konutların satışının ise gerçekleşmesi durumunda işlem iptali imkanları merak ediliyor.

Aile konutu şerhi yoksa ve alıcı taraf satın aldığı konutun aile konutu olduğunu biliyorsa iyi niyet açısından değerlendirme yapılarak bu satış işleminin iptali sağlanabiliyor. Ancak bu konutu satın alan kişi satış işlemleri sırasında aile konutu vasfından habersizse, herhangi bir kötü niyeti olmadığı gerekçesi ile satışın iptaline hükmedilemiyor. Bu şekilde yapılan satış işlemleri ve tapu tescilleri geçerli olarak kabul ediliyor ve kesinlikle bozulamıyor. Aile konutlarının güvence altına alınmasının tek yolu tapu kütüğüne bu şerhin işlenmesi ile mümkün oluyor.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri