Tarla Vasıflı Arazi Üzerine Prefabrik Ev Yapılır Mı?

Tarım arazileri üzerinde vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak için prefabrik ev yapıp yapamayacakları merak ediliyor. Tarla vasfı bulunan bir arazi üzerine prefabrik ev yapılabilir mi?

Prefabrik evler son dönemlerde oldukça yaygınlaşmaya başladı. Kurulumunun kolay olması ve yüksek maliyet gerektirmemesi nedeniyle vatandaşlar bu evleri tercih ediyorlar. Ancak bu evlerin yapılmasına dair izinlerle alakalı büyük kafa karışıklıkları yaşanıyor. Yapı bakımından betonarme evlerden farklı bir niteliğe sahip olmayan prefabrik evler için de izin alınması gerekiyor. Peki tarla vasıflı bir arazi üzerine prefabrik ev yaptırmak imkanı var mı?

TARLA VASIFLI ARAZİYE PREFABRİK EV YAPILIR MI?

Tarla vasıflı bir arazi üzerinde ne şekilde yapıların hangi koşullarda yapılabileceği imar mevzuatı ile net bir şekilde belirlenmiştir. Bu evlerin yapılabilmesi için bazı şartların yerine getiriliyor olması gerekir. Öncelikle inşaat yapılacak alan toplam arazinin büyüklüğünün yüzde 5'ini geçemez. Örneğin 10.000 metrekare büyüklüğündeki tarla vasıflı bir araziye prefabrik ev konulacaksa inşaat alanı en fazla 500 metrekare olabilir.

Tarla arazisi üzerinde prefabrik ev kurulacaksa saçak seviyelerinin zeminden olan yüksekliği 6,5 metreyi aşamaz. Ayrıca bu araziler üzerine 2 kattan fazla kata sahip olan yapılar inşa edilemez. Bunların yanında evin kurulacağı alan yol ve parsel sınırlarına da 5 metreden fazla yaklaşamaz.

Tarla vasıflı bir araziye prefabrik ev yaptırmanın kesin yasal engellemeleri bulunmamaktadır. Ancak bunun bazı koşullarını sağlamak gerekiyor. Buradaki en ince ayrıntı ise arazinin büyüklüğüdür. Tarla vasfına sahip araziler 5.000 metrekarenin altına inemezler. Bundan dolayı prefabrik ev yaptırıldığında tarla arazisi 5.000 metrekarenin altına iniyorsa o zaman arazinin vasfı değişecek ve farklı kurallar uygulanacaktır. Yeterli büyüklükte tarla arazisi olanlar için belirtilen şartlara göre prefabrik ev yaptırma imkanı bulunmaktadır. Aykırı durumlarda ise prefabrik ev kurulumu konusunda farklı uygulamalar ile karşılaşılır.

Emlak Haberleri Haberleri