Tarla vasıflı taşınmaz sahibi olan vatandaşlar bu arazi içerisine ev yapıp yapamayacaklarını merak ediyorlar. Tarlaya ev yapmanın kanuni gereklilikleri nelerdir? Tarlaya ev yapmak için imkan veriliyor mu? Tarım arazisi olarak kabul edilen tarlalar ev inşası için uygun mu?
Tarlaya ev yapmayı düşünen vatandaşların atacakları ilk adım bu evin inşaatı ile izin belgelerini almak olmaktadır. Eğer izin alınmadan bir tarla üzerine ev inşa edilirse o yapı kaçak olur. Bu durumda da her zaman yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kalır. Bunun için önce gerekli mercilerden izin belgeleri temin edilmeli ve inşaat aşamasına daha sonra geçilmelidir.
TARLAYA EV İNŞA EDİLİR Mİ?
Bir tarlaya ev yapımı için imar durumuna bakılması gerekiyor. Eğer imar durumu olumluysa o tarlaya ev yapılabilir. Ancak imar durumu olumsuz olan ve gerekli koşulların sağlanmadığı tarla arazisi üzerine herhangi bir şekilde ev inşa edilemez. Mevzuata göre bir tarlanın yalnızca yüzde 5'lik kısmı ev yapımı için kullanılabilir. Kalan yüzde 95'lik kısım ise tarım arazi hiviyetini taşımaya devam etmek zorundadır.
TARLAYA EV YAPMANIN ŞARTLARI NELERDİR?
Tarlaya ev yapılmak istenmesi durumunda şu koşulların yerine getirilmesi şarttır:
-Taşınmazın imar durumu olumlu olmalıdır
-İlgili belediyeden imar durum belgesi alınmalıdır
-İmar izin ücreti ödenmelidir
-Tarla evi ile yol arasında en az 5 metre mesafe olmalıdır
-Tarlaya inşa edilecek evler 50 metrekareyi geçmemeli ve en fazla 2 katlı olmalıdır
TARLAYA EV YAPMA İZNİ NEREDEN; NASIL ALINIR?
Tarlaya ev yapmak için izin belgesi almak isteyen vatandaşlar bu belgenin nereden alınabileceğine dair merak yaşamaktadırlar. Bu izin belgesi tarlanın bulunduğu yerleşim yerinin belediyesidir. Beldediyelere başvuran vatandaşlar tarlalarına ev yaptırmak için izin alabilirler.