TBMM'nin İlk Görüşeceği Yasa Teklifleri Belli Olmaya Başladı! Hobi Bahçeleri İçin Yıkım Kararı Geliyor!

1 Ekim'de yeni yasama yılının başlamasıyla beraber AK Parti'nin uygulayacağı çalışma takviminin önemli kısmını hobi bahçeleri oluşturuyor.

1 Ekim'de yeni yasama yılının başlamasıyla beraber AK Parti'nin uygulayacağı çalışma takviminin önemli kısmını hobi bahçeleri oluşturuyor. Komisyonda kabul edilen ancak Genel Kurul'da görüşülmeyen hobi bahçeleri ile alakalı değişiklik gündeme alınacak. Hobi bahçeleri kaldırılacak mı?

Türkiye'de TBMM tatile girmeden önce en çok tartışılan konulardan birisi hobi bahçelerine yönelik yapılması düşünülen kanun değişikliğiydi. AK Parti tarafından hazırlanan kanun taslağına göre tarım arazilerinin hobi bahçeleri oluşturmak için bölünmesine engel olunacak. Bu konuda ilgili komisyonlarda görüşmeler tamamlanmıştı. Yeni Şafak'ın haberine göre 1 Ekim'den sonra TBMM Genel Kurulu'nda bu kanun değişikliği gündeme alınarak yasalaştırılacak.



HOBİ BAHÇELERİNE CEZA GELİYOR!



Komisyonda kabul edilen yasa teklifi Genel Kurul'da da aynı şekilde geçerse hobi bahçeleri açısında bu düzenleme milat kabul edilecek. Tarımsal amaçlı arzilerin amaçlarına uygun şekilde kullanımına yönelik caydırıcı yaptırımlar devreye alınacak. Amacı dışında kullanılan tarım arazilerinin tespit edilmesi durumunda valilikçe bunu ihlal eden vatandaşlara 1.000 TL'den az olmamak şartıyla metrekare başına 10 TL idari para cezası verilecek ve ilgili alanın amacına uygun kullanılmasına yönelik dönüşüm için ise 2 aylık bir süre tanınacak. Büyük ova alanlarında ise cezalar iki misli uygulanacak. Süre tanınmasına rağmen dönüşümün yapılmadığı hobi bahçeleri için sorumlulara verilecek idari para cezası 3 katına yükselecek.



YIKIM MASRAFLARI VATANDAŞLARDAN TAHSİL EDİLECEK



Ayrıca hobi bahçeleri oluşturmak için tarımsal arazinin üzerinde izinsiz inşa edilen tüm yapılar bir ay içerisinde belediyeler ve il özel idareleri tarafından yıkılacak. Bu yıkım masrafları Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından karşılanacak. Ardından Tarım ve Orman Bakanlığı bu yıkım ve temizleme masraflarını arazinin üzerinde hobi bahçesi oluşturan vatandaşlardan tahsil edecek.



Hobi bahçeleri özellikle büyükşehirlere yakın mesafede olan tarımsal araziler üzerinde kuruluyor. Vatandaşlar bu konuda ciddi miktarda maliyet altına girerek hobi bahçeleri oluşturuyorlar. Bu yasa teklifinin kabul edilmesi ve yürürlüğe girmesi ile hobi bahçelerinin faaliyetleri de son bulmuş olacak.



HOBİ BAHÇESİ NEDİR?



Hobi bahçesinin bir diğer adı organik bahçedir. Son yıllarda popüler olan hobi bahçeleri sayesinde vatandaşlar organik sebze ve meyve yetiştirebiliyorlar. Büyükşehirlerde günlük hayatın stresinin de atıldığı hobi bahçeleri vatandaşlara huzurlu saatler geçirme imkanı da sunuyor. Hobi bahçesi oluşturmak için arazi satışları oldukça ilgi gören bir gayrimenkul türüydü. Ancak ilgili yasa teklifi ile hobi bahçeleri tüm cazibesini kaybetti.



Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri