Tek Evi Olan Emekliler ve Ev Hanımları! Ödediğiniz Emlak Vergisi Paralarını Devlet İade Ediyor

Tapusu olan herkesi ilgilendiriyor! Emlak vergisi ödeyenler için emsal karar açıklandı. Tek evi olanlar emlak vergisi öder mi, emekliler emlak vergisinden muaf mı, para iadesi nasıl alınır?

Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren emsal karar açıklandı. Tek evi olan emeklilere ve ev hanımlarına devletten para iadesi müjdesi geldi. Kamu Denetçiliği Kurumu KDK tarafından açıklanan emsal karar kapsamında tek evi olmasına rağmen emlak vergisi ödemesi yapan muafiyet hakkı bulunan kişilere ödeme yaptıkları paranın geriye dönük 5 senelik iade edilmesine hükmedildi.

Karar emlak vergisi muafiyeti hakkı olmasına rağmen bu haktan haberdar olmadığı için belediyelere düzenli olarak para ödemesi yapan binlerce kişinin ödemiş olduğu paraları geri alması için emsal oluşturması nedeniyle büyük önem taşıyor. Böylelikle geriye dönük 5 senelik ödenen emlak vergisi tutarının geri ödenmesinin önü açılmış oldu.

EMEKLİLER EMLAK VERGİSİNDEN MUAF MI, EV HANIMLARI EMLAK VERGİSİ ÖDÜYOR MU?

Tüm vergi türlerinde olduğu gibi emlak vergisi ödemelerinde de zorluk yaşayabileceği düşünen kişilere muafiyet hakkı tanınmıştır. Emlak vergisi muafiyeti dilekçesi yazarak bunu belediyeye bildiren kişilerin ödeme yapmasına gerek yoktur. Ancak bu haktan haberdar olmadıkları için pek çok kişi ödeme yapmaya devam etmektedir.

Belirli kriterleri taşıması koşulu ile tek evi olan emekliler ve ev hanımları emlak vergisi muafieyeti hakkından yararlanmaktadır.

EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ ŞARTLARI NELER, KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDER, KİMLER ÖDEMEZ?

Sahip olduğu evin tek konutu olması ve evinin büyüklüğünün 200 metrekareyi aşmaması şartı ile;

Emekliler,

Ev Hanımları,

İşi olmayan kişiler,

Engelli olduğunu raporu ile kanıtlayan kişiler,

Şehidin dul eşi ve yetimleri emlak vergisi muafiyeti hakkından bulunmaktadır.

KDK EMSAL KARAR AÇIKLADI, KİMLERE PARA İADESİ YAPILACAK?

Emlak vergisi muafiyeti listesinde yer almasına rağmen belediyelere emlak vergisi ödemesi yapan kişilere geriye dönük olarak 5 senelik ödemiş odukları para iadesi yapılmaktadır. Yukarıda yer alan emsal karar kapsamında belediyeler ev hanımları ve emeklilere ödedikleri parayı iade edecekler.

Bunun için emlak vergisi muafiyeti dilekçesi yazılarak ödeme yapılan belediyeye şahsen başvuru yapılması ve ödemenin makbuzlarının ibraz edilmesi şartı ile geri alabilmektedir. Belediyenin ödemeyi yapmaması durumunda KDK'ya başvuru yapılması yeterli olacaktır. Yine Tüketici Hakları Hakem Heyetleri de bu konuda devreye girmekte ve başvuruları değerlendirmektedir.

Emlak Haberleri Haberleri