Türkiye'de yaşayan milyonlarca ev sahibi, işyeri ve arsa sahibi için emlak vergisi 2021 takvimi kapsamında son ödeme tarihi yaklaştı. Evi, işyeri ve arsası gibi taşınmazı olan kişiler belirli muafiyet şartlarını taşımadıkları takdirde isimlerine tahakkuk eden vergiyi ödemekle yükümlü tutuluyorlar.
EMLAK VERGİSİ SON ÖDEME TARİHİ 2021!
Her sene düzenli olarak ödenen vergiler arasında yer alan emlak vergisi için ödeme tarihi Mart ayı itibari ile başlamıştı. Süreçte isteyen kişilere emlak vergisi ödemelerini peşin ya da 2 eşit taksit halinde ödeme imkanı sunulurken 1. taksit son ödeme tarihi yaklaştı.
Emlak vergisi son ödeme tarihi 31 Mayıs 2021 Pazartesi günü itibari ile sona erecek. İsteyen taşınmaz sahipleri bu tarihe kadar tahakkuk eden vergilerinin tamamını tek seferde peşin olarak ödeyebilecekleri gibi isteyen kişiler de ikinci taksidi Kasım ayında olmak üzere iki eşit taksitle ödeme yapabilecekleri.
KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDER, KİMLER ÖDEMEZ, TEK EVİ OLANLAR EMLAK VERGİSİ ÖDER Mİ, EMEKLİLER VE EV HANIMLARI İÇİN MUAFİYET ŞARTLARI NELER?
Ev, işyeri, dükkan, yazlık gibi taşınmaz sahipleri emlak vergisi ödemekle yükümlü tutulup tek konutlu kişilere belirli kriterleri taşımaları durumunda muafiyet hakkı verilmektedir. Bu kapsamda; Sahip olunan meskenin tek konut alması şartı ile büyüklüğü 200 metrekareyi geçmeyen ve geliri bulunmayan kişiler emlak vergisinde muafiyet hakkından yararlanmaktadır.
Söz konusu konutta kendisi oturan emekli, engelliler, gaziler, ev hanımı, işsiz olan kişiler ile şehidin dul eşi ile yetimleri emlak vergisi muafiyeti hakkından yararlanmaktadır. Kişi asgari ücretli çalışan olsa dahi aylık düzenli geliri bulunan kişiler tek evlerine emlak vergisi ödemekle yükümlüdür.
TEK EVİNİ KİRAYA VEREN EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ HAKKINDAN YARARLANABİLİR Mİ?
Sahibi olduğu evi kiraya veren kişiler bu evden kira geliri elde ettikleri için muafiyet hakkını kaybetmekte olup buradaki kriter kişinin sahibi olduğu tek konutu kiraya verip, kendisinin de kirada oturmasıdır. Yani emekli, ev hanımı ya da şehidin dul eşi sahibi olduğu evi kiraya vermesine rağmen kendisi de kirada oturuyorsa bu durumda emlak vergisi muafiyeti hakkından yararlanabilir.
SIFIR ORANLI EMLAK VERGİSİ NEDİR, EMLAK VERGİSİ ÖDENMEZSE NE OLUR?
Emlak vergisi muafiyeti hakkından yararlanan kişilerden emlak vergisi tahsil edilmeyip olup bu kişiler için sıfır oranlı emlak vergisi tabiri kullanılmaktadır. Emlak vergisi ödenmezse yüzde 1,6 oranı üzerinden emlak vergisi gecikme cezası tahsil edilmektedir.