Tek evi olanlara para iadesi için emsal karar açıklandı. KDK tarafından alınan karar kapsamında tek evi olduğu için emlak vergisi muafiyeti listesi içerisine giren, ancak bundan haberdar olmadığı için vergi ödemesine devam eden kişilere para iadesi müjdesi geldi.
Bilindiği üzere Türkiye'de konut, işyeri, arsa, tarla, dükkan gibi taşınmazı olan milyonlarca kişi emlak vergisi mükellefi olarak kabul edilirken bu kişiler her sene düzenli olarak vergi ödemekle yükümlü tutulmaktadır. Emlak vergisi ödemeleri her sene Mart ayında başlamakta olup 31 Mayıs 2022 tarihinde sona erer. İsteyen mükellefler bu tarihe kadar borçlarının tamamını tek bir seferde ödeyebileceği gibi isteyen kişiler diğer ödemesini Kasım ayında yapmak üzere 2 eşit taksit halinde de ödeme imkanına sahiptir.
EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ NEDİR, KİMLERİ KAPSAR, KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDEMEZ?
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı vergilemede adaleti sağlamak adına vergi muafiyeti hakkı tanımaktadır. Muafiyet kişiye üzerine düşen vergi borcunu ödememe hakkı tanır. Emlak vergisi muafiyeti ise kişinin evi olmasına rağmen emlak vergisi ödememesini sağlar. Ancak, pek çok kişi bu haktan haberdar olmadığı için ödeme yapabilmektedir.
Emlak vergisi muafiyeti hakkı olmasına rağmen bu haktan haberdar olmadığı için ödeme yapan kişilere belediyeler tarafından emlak vergisi para iadesi yapılmaktadır. Emlak vergisi muafiyeti sahip olduğu evin tek evi olması ve evin büyüklüğünün 200 m2'yi aşmaması şartı ile;
Devletin ödemiş olduğu emekli maaşı dışında hiçbir geliri olmayan emekliler,
Devletin ödemiş olduğu gazi maaşı ve şehit maaşı dışında başka hiçbir geliri olmamak şartı ile gazi, şehidin dul eşi ve yetimleri,
Hiçbir geliri olmayan ev hanımları ile işsiz kişiler için geçerlidir. Bu kişiler ev sahibi olmalarına rağmen emlak vergisi muafiyeti hakkı ile ödeme yapmazlar.
EMLAK VERGİSİ MUAFİYET DİLEKÇESİ PDF! VERGİ MUAFİYETİ DİLEKÇESİ WORD ÖRNEĞİ
EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ İÇİN NEREYE BAŞVURULUR, ÖDENEN EMLAK VERGİSİ PARA İADESİ NEREDEN, NASIL ALINIR?
Emlak vergisi ödemelerinde muafiyet hakkı olan kişiler yukarıda yer alan dilekçe örneği ile ödeme yaptıkları taşınmazın bağlı olduğu adresin belediyesine başvuru yapabilir. KDK tarafından alınan karar ile muafiyet hakkı olmasına rağmen ödeme yapan kişiye belediye tarafından geriye dönük 5 senelik para iadesi yapılmasına karar verilmiştir.
Söz konusu karar kapsamında yukarıda yer alan emlak vergisi muafiyeti listesinde yer almasına rağmen ödeme yapan kişilere geriye dönük 5 senelik para iadesi yapılacağı ilan edilirken dilekçe ile ödeme yaptığınız belediyeye başvuru yapmanız yeterli olacak.
Haber Kaynağı: Emlak365.com