Tek Evi Olanlar Dikkat! Bu Listede Olanlar Emlak Vergisi Ödemeyecek, Para İadesi Alacak

Türkiye sınırları içerisinde evi, işyeri, dükkanı, tarlası, yazlığı, arsası olan kişiler bu taşınmazlar için her sene düzenli olarak emlak vergisi ödemekle yükümlüdür.

Türkiye sınırları içerisinde evi, işyeri, dükkanı, tarlası, yazlığı, arsası olan kişiler bu taşınmazlar için her sene düzenli olarak emlak vergisi ödemekle yükümlüdür. Emlak vergisi ev, bina, arsa ve arazi gibi taşınmaz gayrimenkuller için ödenmektedir.

EMLAK VERGİSİ 2021 ÖDEME TARİHLERİ! 1. TAKSİT ÖDEME TARİHİ YAKLAŞIYOR!

Her sene düzenli olarak ödenen emlak vergisi ödemeleri için süreç Mart ayı itibar ile başlanmaktadır. Emlak vergisi ödemeleri isteyen mükellefler tarafından iki taksit halinde ödenirken isteyen mükellefler tarafından ise iki taksit halinde ödenmektedir.

Emlak vergisi 1. taksit ödeme tarihleri 1 Mart 2021 Pazartesi günü başlayacak ve 31 Mart 2021 Pazartesi günü sona erecek. İsteyen vergi mükellefleri bu süreç diliminde vergi borçlarının tamamını tek seferde ödeyebilecekleri gibi isterlerse de birinci taksit ödemesini yapabilecekler. Taksitle ödeme yapmak isteyen kişiler için ise emlak vergisi 2. taksit ödeme tarihi 1 Kasım 2021 Pazartesi günü başlayacak ve 30 Kasım 2021 Salı günü sona erecek.



KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDER, KİMLER EMLAK VERGİSİNDEN MUAF, ÖDEMEZ 2021?

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından vergi mükelleflerinin mağdur olmamasını sağlamak amacı ile belirli kişilere muafiyet hakkı tanınmaktadır. Bu kapsamda emlak vergisinden muaf tutulan kişiler de bulunmaktadır. Türkiye sınırları içerisinde konut, arsa, arazi ve bina gibi taşınmazı olan kişiler arasında yer alan,


  • Emekliler,

  • Ev hanımları,

  • Şehit düşen kişinin dul eşi ile yetim çocukları,

  • Gaziler,

  • Hiçbir geliri olmayan, işsiz kalan kişiler sahip oldukları tek konutları için gelir sahibi olmamaları ve evlerinin 200 metrekare sınırını aşmaması durumunda emlak vergisinden muaf tutulmaktadır.


Bu kişilerin dışında kalan ve taşınmaz sahibi olan herkes emlak vergisi ödemekle yükümlüdür.



TEK EVİ OLANLAR DİKKAT! BU LİSTEDE YER ALIYORSANIZ GERİYE DÖNÜK 5 SENELİK PARA İADESİ ALABİLİRSİNİZ!

Pek çok kişi emlak vergisi muafiyeti hakkı olmasına rağmen bu haktan haberdar olmadığı için vergi ödemesi yapmaya devam etmektedir. Emlak vergisinden muaf olan ancak ödeme yapan ve yukarıda listede yer alan kişilere geliri olmaması ve evlerinin 200 metrekare büyüklüğü aşmaması durumunda geriye dönük 5 senelik para iadesi yapılmaktadır.

Emlak vergisi para iadesi için ilk adım için aşağıda yer alan muafiyet dilekçesinin yazılması gerekmektedir.

EMLAK VERGİSİ MUAFİYET DİLEKÇESİ

... Belediyesi Emlak Dairesi Başkanlığına

Belediyeniz sınırları içerisinde yer alan .... adresinde bulunan taşınmazım için ödemiş olduğum emlak vergisi tutarının geriye dönük olarak ... (en fazla 5 yıl olarak yazılabilmektedir) yılık olarak hesaplanarak tarafıma iade edilmesini talep ederim.

Saygılarımla

İsim Soyisim

Tarih

İmza

EMLAK VERGİSİNDE PARA İADESİ NEREDEN, NASIL ALINIR?

Tek evi olan ve yukarıda yer alan kriterleri taşıyan kişilere ödeme yapmış oldukları belediyelerden para iadesi yapılmaktadır. Bu konu hakkında verilen çok sayıda emsal karar bulunmakta olup KDK tarafından da geriye dönük 5 senelik para iadesi yapılması zorunludur. Kişinin emlak vergisi muafiyeti hakkı olduğunu kanıtlaması para iadesi alması için yeterlidir. Para iadesi başvurusu ödeme yapılan belediyeye yapılmakta olup belediyenin itiraz etmesi halinde KDK üzerinden başvuru yapılması yeterlidir.

Emlak Haberleri Haberleri