Tek Evi Olanlar, Emekliler, Ev Hanımları, İşsizler Emlak Vergisi Öder Mi, Vergi Muafiyeti Emsal Kararı İle Geriye Dönük 5 Senelik Para İadesi Nasıl Geri Alınır?

Türkiye sınırları içerisinde konut, işyeri, arsa, dükkan, daire ve tarla gibi taşınmaz malları olan herkes her sene düzenli olarak emlak vergisi ödemekle yükümlüdür.

Türkiye sınırları içerisinde konut, işyeri, arsa, dükkan, daire ve tarla gibi taşınmaz malları olan herkes her sene düzenli olarak emlak vergisi ödemekle yükümlüdür. Ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı emlak vergisi muafiyeti ile bazı kişilere vergiden muaf tutulma hakkı tanımaktadır. Bu kişiler emlak vergisi ödemez. Emlak vergisi muafiyeti hakkı olmasına rağmen bu hakkı bilmedikleri için ödeme yapan kişilere zaman aşımı süresi olarak uygulanan geriye dönük 5 yıllık para iadesi yapılmaktadır. KDK ve Yargıtay emsal kararları ile geriye dönük 5 senelik emlak vergisi geri iade hakkı için bu listede olanlara belediyeler hemen emlak vergisi iade işlemi yapacaklar. Detaylar haberimizde...

Emlak vergisi her sene düzenli olarak ödenen vergiler arasında yer almakta olup her vergi türünde olduğu gibi emlak vergisinde de belirli kişilere aranılan şartlara uyulması durumunda emlak vergisi muafiyeti uygulanmaktadır.



EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ KANUNU 2020!



"1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 8 inci maddesinin ikinci fıkrasında ise, "Cumhurbaşkanı, kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup onsekiz yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, engellilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 m2'yi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, bu meskenlerine ait vergi oranlarını sıfıra kadar indirmeye yetkilidir. Bu hüküm, yukarıda belirtilenlerin tek meskene hisse ile sahip olmaları halinde hisselerine ait kısım hakkında da uygulanır. Muayyen zamanda dinlenme amacıyla kullanılan meskenler hakkında bu hüküm uygulanmaz. Geliri olmadığını belgelemenin usul ve esaslarını belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir." hükmü yer almaktadır.



Anılan hükmün verdiği yetkiye dayanılarak çıkarılan 2006/11450 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup onsekiz yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, engellilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 m2'yi geçmeyen tek meskene sahip olmaları halinde (intifa hakkına sahip olunması hali dahil), bu meskene ait bina vergisi oranı 2007 ve müteakip yıllar için sıfıra indirilmiştir."





KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDER, KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDEMEZ?




  • Emekliler,

  • Ev hanımları,

  • Şehit düşen kişinin dul eşi ile yetim çocukları,

  • Gaziler,

  • Hiçbir geliri olmayan, işsiz kalan kişiler sahip oldukları evin 200 metrekare büyüklüğü aşmaması, tek evleri olması ve emekliler için emekli maaşı hariç diğer kişiler için ise başka hiçbir gelire sahip olmamaları halinde emlak vergisi muafiiyeti hakkına sahiptir.



Kişinin tek evi olması başlı başına bir muafiyet hakkı sağlamamakla beraber aranılan bir şarttır. Yukarıda yer alan listenin dışında kalan tüm taşınmaz sahipleri emlak vergisi ödemekle yükümlüdür.



KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU KDK EMSAL KARAR AÇIKLADI: TEK EVİ OLAN EV HANIMINA ÖDEDİĞİ EMLAK VERGİSİ İADE EDİLDİ !



Konu hakkında açıklanan emsal karar ile Ankara Batıkent'te tek evi olan ve çalışmayan kadının yapmış olduğu başvuruyu kabul etti ve muafiyet hakkı olmasına rağmen geriye dönük olarak 5 sene boyunca ödemiş olduğu emlak vergisi tutarlarının tarafına iade edilmesi yönünde tavsiye kararı aldı.



Böylelikle belediye tarafından "şikayetçinin geçmiş dönemde yanlış beyanda bulunduğu ve eksik ödeme yaptığı" iddiası ile yapmış olduğu başvuru reddi dikkate alınmadı ve eksik ya da hatalı ödeme yapsa dahi ödemiş olduğu emlak vergisi tutarının iadesi için emsal karar çıkmış oldu. Çoğu belediye bu konuda ne yazık ki başvuru yapan kişilere red yanıtı veriyorlar.



Bu durumlarda kişiler emlak vergisi muafiyeti hakkı olduğunu belgeledikten sonra mutlaka yasal olarak haklarını arayarak paralarını iade alabiliyorlar. Konu hakkında Danıştay ve Yargıtay tarafından açıklanan çok sayıda emsal karar da bulunuyor.



Yine 2016 senesinde ombudsman tarafından emlak vergisi para iadesi kararı alınmıştır. Karar metninin tamamına ulaşmak için TIKLAYINIZ...





EMLAK VERGİSİ PARA İADESİ NASIL ALINIR, GERİYE DÖNÜK 5 YILLIK ÖDENEN PARA İADE EDİLİR Mİ?



Yukarıda yer alan listede bulunan muafiyet hakkı olan kişiler ödeme yaptıkları belediyelere şahsen başvuruda bulunarak emsal kararları ibraz ederek ödedikleri parayı hemen iade alabilecekler...



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri