Emlak vergisi ödemeleri hakkında Kamu Denetçiliği Kurumu KDK emsal olacak bir tavsiye kararına imza attı. Tek evi olan milyonlarca kişiyi ilgilendiren emsal karar kapsamında emlak vergisi muafiyeti hakkı ile sıfır oranlı emlak vergisi ve geriye dönük para iadesi hakları hakkında yeni bir zorunluluk daha ortaya çıkmış oldu. Alınan karar sonrasında tek evi olanlar emlak vergisi öder mi, emekliler, emlak vergisi muafiyet şartları nelerdir, kimler emlak vergisi öder, kimler emlak vergisi ödemez, tek evi olanlar, emekliler, ev hanımları emlak vergisi öder mi, emlak vergisinde para iadesi var mı, emlak vergisi iadesi nasıl alınır, ev hanımları ve işsizler için emlak vergisi muafiyeti şartları neler? Merak edilen soruların yanıtları tüm detayları ile haberimizde...
2020 yılı için 2. dönem taksit ödemeleri tüm hızı ile devam eden emlak vergisi hakkında Kamu Denetçiliği Kurumu KDK Ombudsman tarafından yeni bir emsal karara imza atıldı. Verilen karar kapsamında emlak vergibi muafiyeti ile geriye dönük 5 senelik para iadesi hakkında belediyeleri köşeye sıkıştıran yeni tavsiye kararı çıktı!
SIFIR ORANLI EMLAK VERGİSİ NE DEMEK?
Türkiye'de uygulanan tüm vergilerde olduğu gibi emlak vergisinde de belirli muafiyet şartları uygulanmaktadır. Aranılan bu şartlara uyan kişiler emlak vergisi ödemesi yapmaz. Bu uygulama kapsamında muafiyet hakkı olan kişiler için yapılan uygulamaya sıfır oranlı emlak vergisi adı verilmekte olup bu haktan yararlanmak isteyen kişilerin başvuru yapmaları yeterlidir.
EMLAK VERGİSİ MUAFİYET ŞARTLARI! KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDER. KİMLER ÖDEMEZ?
Muafiyet hakkı için emlak vergisi ödemelerinde kişinin sahip olduğu evin tek taşınmazı olması, vergiye konu olan taşınmazın büyüklüğünün 200 metrekareyi aşmaması, emekliler için emekli maaşı harici diğer kişiler için ise gelire sahip olunmaması şartı ile;
- Emekli olan kişiler
- Ev hanımı olan kişiler,
- Şehidin dul eşi ile yetimleri,
- Gazi olan kişiler,
- Hiçbir geliri bulunmayan, işsiz kalan kişiler emlak vergisi muafiyeti hakkı elde etmektedir.
EMLAK VERGİSİNDE GERİYE DÖNÜK 5 SENELİK PARA İADESİ İÇİN EMSAL TAVSİYE KARARI ÇIKTI!
Tek evi olan ve yukarıda yer alan emlak vergisi muafiyeti listesinde yer alan kişilere geriye dönük olarak para iadesi yapılması konusunda KDK tarafından emsal tavsiye kararı çıktı. Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç tarafından imzalanan tavsiye kararı kapsamınnda işsiz olmasına rağmen emlak vergisi ödemesi yapan bir vatandaşa muafiyet hakkı kapsamında olması nedeni ile emlak vergisi para iadesi yapılmasına hükmedildi.
İşi olmadığını belirten kişinin hem sıfır oranlı emlak vergisi hakkından yararlanarak bundan sonra emlak vergisi parası ödememesine hem de geriye dönük olarak ödemiş olduğu emlak vergisi tutarının iade edilmesi kararı verildi.
BELEDİYELERDE EMLAK VERGİSİ KAÇ YIL GERİYE DÖNÜK ALINABİLİR?
Alınan karar kapsamında emlak vergisinde para iadesi için uygulanan zaman aşımı 5 sene olarak belirlenmişti. Yani emlak vergisi muafiyet hakkı olmasına rağmen bu haktan haberi olmadığı için ödeme yapan kişiler geriye dönük olarak en fazla 5 seneye kadar para iadesi talep edebilmektedir.