Temelden Ev Almak İsteyenler Dikkat! Topraktan Ev Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Daha düşük maliyetlerle satıldığı için pek çok kişi topraktan ev sahibi olmayı tercih etmektedir. Peki, topraktan ev alırken nelere dikkat edilmeli?

Daha düşük maliyetlerle satıldığı için pek çok kişi topraktan ev sahibi olmayı tercih etmektedir. Peki, topraktan ev alırken nelere dikkat edilmeli?

Halk deyimiyle ''Temelden ev almak'' inşaatın başlangıcına müteakip; ev sahibi olmak anlamına gelmektedir. En kötü senaryo olan müteahhidin batması durumdaysa, pek çok insan hüsrana uğramaktadır.



Aslına en garanti yöntem, tamamlanmış bir konut almak olsa da yatırım amaçlı en uygun yöntem evi temelden almaktır.



Temelden Ev Almanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?



Müteahhitlerin batması durumu pek çok sebepten kaynaklanabilir. Taşeronların yaratabileceği olumsuz koşullar, kaynak sağlayamama, ekonomik durumlar, enflasyon, maliyetlerde oluşan artışlar, projede ki sorunlar, müteahhidin aldığı yanlış kararlar da temelden ev alımında risk oluşturan unsurlardır.



Bu kadar riske rağmen temelden ev almanın en büyük avantajı ise; maliyetin yaklaşık yarı yarıya azalmasıdır. Bu da yatırımcı ve ev sahibi olmak isteyenleri oldukça cezbeden bir durum.



Temelden Ev Alırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?



1.Müteahhit, şirket ya da holdingler: Satıcıların güvenilirliği, daha evvel tamamladığı işler oldukça önemlidir. Daha önce bu kurumlarla çalışmış olanların deneyimleri öğrenilmelidir. Şu anda bulundukları mali durum da işin bitip, bitmeyeceğini anlayabilmek için önemli bir veridir.



2.Sözleşme de ''Satılmaz'' şartı: Yapılan sözleşme de satılmaz şartı var ise, konutu bir müddet satmak mümkün olmayacaktır. Bu sebepten erken tarihte satma ihtimali varsa sözleşmeyi dikkatle incelenmelidir.



3.İskan: En çok gözardı edilen sorun yapının iskan durumudur. İskan belgesi, yapının kullanılabilir olma durumunu gösterir. İskan almayı taahhüt eden kurumlar ve kişiler ile çalışılmalıdır. Sözleşmede bu konu bildirilmelidir.



4.Ödeme ve Kredi: Konut alımına karar verildikten sonra en önemli mesele ödeme ve kredi imkanlarıdır. Maddi kuvveti istikametinde bir proje seçilmeli, ödeme koşulları alıcıya uygun olmalıdır.



5.Metrekare: Sözleşmede bahsedilen metrekarenin; kullanım metrekaresi olup, olmadığı sorgulanmalıdır. Odaların büyüklükleri, oda sayısı incelenmelidir. Sözleşmenin alan büyüklüğü açısından netliğine dikkat edilmelidir.



6.Yapı Ruhsatı: Yapı ruhsatı sorulmalı, belge incelenmeldir. Ruhsat numarasıyla, size gösterilen alanın numarasının aynı olmasına dikkat edilmelidir. Eğer alıcı kontrol edemiyorsa, bu konuda bilgili birine danışmalıdır.



7. Sözleşme: Sözleşme dikkatle incelenmeli, anlaşılmayan noktalar sorulmalıdır. Mümkünse imzalanmadan önce bir avukata danışılmalıdır. Sözleşmenin resmiyeti için sözleşme tapuda yapılmalı ve kayıt edilmelidir.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri