Tonga'da Yanardağ Patlaması Sonucu Oluşan Tsunami Yerleşim Yerlerini Su Altında Bıraktı

Tonga'nın Hunga Ha'apai Adası'nda bulunan yanardağın patlamasından sonra meydana gelen Tsunami nedeniyle yerleşim alanları su altında kaldı.

Tonga'da bir yanardağ felaketi meydana geldi. Başkent Nuku'alofa'nın 65 km kadar kuzeyinde bulunan yanardağın patlaması Tsunami oluşmasına neden oldu. Dün sabah patlayan yanardağdan halen daha kül, buhar ve gaz püskürmesi devam ediyor. İnsanların büyük bir panik yaşadığı bölgede yerleşim alanları da durumdan olumsuz etkilendi.

TSUNAMİ DALGALARI YERLEŞİM YERLERİNDE SU BASKINLARINA NEDEN OLDU

Hunga Ha'apai Adası'nda bulunan yanardağın patlaması adada büyük bir paniğe yol açtı. Yetkililerden halka yüksek yerle geçmelerine dair uyarılar yapılırken patlamanın ardından meydana gelen tsunami büyük bir zarara yol açtı. Dev dalgaların kıyıya vurması sonucunda çok sayıda yerleşim alanı sular altında kaldı. Meydana gelen felakete dair sosyal medyada yayınlanan görüntüler dehşeti ortaya koydu. Kentte bir kilisede ve evlerde su baskınları meydana geldi. Halkın ise tahliye edilmesi için büyük bir uğraş verilmeye başlandı.

83 CM'YE ULAŞAN TSUNAMİ DALGALARI

ABD merkezli bir kuruluş olan Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi tarafından da yaşanan felkate dair açıklama yapıldı. Yapılan bu açıklamaya göre Nuku'alofa'da oluşan tsunami dalgasının 83 cm'ye kadar ulaştığı bildirildi. Bölgede tehlikenin geçmediği uyarısı yapılırken deniz seviyesindeki yerleşim yerlerinde bulunan binalardan halkın uzak durması gerektiği bildirildi.

Tonga'nın Başkenti Nuku'alofa'ya oldukça yakın bir yerde bulunan Hunga Ha'apai Adası'nda meydana gelen yanardağ patlamasının getirdiği felaketlerin riskleri halen daha devam ediyor. Bölgede etki altında kalan yerleşim alanlarından halkın tahliye edilmesine dair çalışmaların devam ettiği bildirildi. Yanardağ patlamasının etkilerinin ne zaman sona ereceği bilinmezken bölgede yetkili birimler teyakkuzda bulunuyorlar. Şimdilik can kaybı meydana gelmezken çok sayıda binanın su baskınlarından dolayı kullanılmaz hale geldiği belirtildi.

Emlak Haberleri Haberleri