Kira gelir vergisi ve beyannamesine ilişkin süreç Mart ayının ilk günü itibariyle başladı. Kira gelir vergisine ilişkin vatandaşların aklında birçok soru işareti bulunuyor. Herkesin kiracısı, kiralama bedeli ve kira alış şekli gibi unsurları farklı olduğu için kira vergisi hesaplama da akıllar karışıyor. Kiracının geçmişe dönük kira bedelini toplu yatırması ya da gelecekteki kiraları toplu olarak yatırması kira gelir vergisini nasıl etkiler anlatacağız.
TOPLU KİRA ALANLAR NASIL KİRA GELİR VERGİSİ VERECEK?
Konutun, bir yıldan fazla kullanılmış ve önceki yılların kira bedelinin tamamı sonraki yıllarda ödenmiş ise tüm gelir ödenen yılın geliri sayılır. Fakat, konutun gelecek yıllara ait kira bedelleri şimdiden toplu olarak ödenmiş ise gelecek yıllara ait olan bedeller o yılların kira geliri olarak kabul edilecektir.
Örnek vermek gerekirse A kişinin 20 kişisinin 2020 ve 2021 yıllarında kiraladığı konut için 2 yıllık kira bedeli olan 20 bin TL'yi 2020'de toplu olarak ödemişse, bu miktarın 10 bin TL'si 2020 yılının geliri, diğer 10 bin TL'si ise 2021 yılının geliri olarak kabul edilecektir.
A kişisinin bu yıllarda kiraladığı taşınmazın 2 yıllık kira bedeli olan 20 bin TL'yi 2021 yılının sonunda toplu olarak ödemişse alınan 20 bin TL sadece 2021 yılının kira geliri olarak sayılacaktır.
Fakat bu konuda da bazı istisnai durumlar bulunmaktadır. Peşin alınan kiralar kiracının ülkeyi terk etmesi, ölmesi gibi durumlarda alınan kira bedeli aynı yılın geliri olarak sayılır.