Toprak Koruma Kanununda Düzenleme! Sınırdaş Arazilerde Ön Alım Hakkı Kaldırıldı

Tarım arazilerinde bütünlüğün korunması amacıyla başlatılan uygulama kapsamında sınırdaş arazilerde hak sahiplerine ön alım hakkı sağlanıyordu.

Tarım arazilerinde bütünlüğün korunması amacıyla başlatılan uygulama kapsamında sınırdaş arazilerde hak sahiplerine ön alım hakkı sağlanıyordu. Ancak bu ön alım hakkının kötüye kullanılması ve ederin altında arazi alımlarına neden olması kapsamında bu düzenleme kaldırıldı.

Tarım arazilerinde bütünlüğün korunması amacıyla 5403 sayılı kanunda bir düzenleme yapılmıştı. Bu düzenleme kapsamında tarım arazilerinde satış işlemleri sürecinde sınırdaş hak sahibine ön alım hakkı verildi. Bu hakkın kullanımın amacından çıkması nedeniyle 5403 sayılı kanunda değişikliğe gidildi.



SINIRDAŞ ARAZİLERDE ÖN ALIM HAKKI KALDIRILDI



Söz konusu düzenlemeye ilişkin açıklama Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı'dan geldi. Mustafa Hakan Özelmacıklı düzenlemeye ilişkin açıklamasında yürürlükten kaldırılan maddenin detaylarını açıkladı. Bu çerçevede ön alım hakkına ilişkin detayları açıklayan Özelmacıklı bu madde kapsamında çok sayıda mağduriyet yaşandığını ifade etti.



“Sınırdaş arazi sahibinin ön alım hakkı aslında tarımsal bütünlüğün korunması amacıyla düzenlenmişti. Lakin bu verilen hak kötüye kullanılarak tarım arazilerinin gerçek değerinin altında elde edilebildiği bir usul olarak kullanılmaya başlandı. Netice olarak, sınırdaş tarım arazileri için getirilen ön alım hakkı, beklenilen faydadan daha çok çiftçilerin mağduriyetlerine de neden oldu. Son düzenleme ile sınırdaş arazi sahibinin ön alım hakkını düzenleyen 5403 sayılı Kanunun 8/İ maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmış oldu”



Söz konusu düzenleme; 28 Ekim 2020 tarihinde TBMM'de kabul edilen ve 4 Kasım 2020 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 7255 Sayılı Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanunun 20. Maddesinde yer alıyor.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri