Tozkoparan Kentsel Dönüşüm Projesinde 35 Bina Adına İtiraz Davası Açıldı!

İstanbul'da kentsel dönüşümün en sancılı ilerlediği bölgelerden biri olan Tozkoparan Mahallesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı devreye girmiş ve projeyi üstleneceğini duyurmuştu.

İstanbul'da kentsel dönüşümün en sancılı ilerlediği bölgelerden biri olan Tozkoparan Mahallesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı devreye girmiş ve projeyi üstleneceğini duyurmuştu. Yürütülen projede yargı süreci başladı ve 35 ayrı binada yıkım kararına itiraz davası açıldı.

Türkiye'de 1999 yılı öncesi yapılan binalarda yeteri kadar denetim yapılmadığı için büyük riskler bulunurken özellikle de deprem riski yüksek olan illerde bu binalara yönelik kentsel dönüşüm çalışmaları başlamıştı. Kentsel dönüşümde yaşanan rant savaşı sonrasında bazı projeler yarım kalırken özellikle de İstanbul'da Tozkoparan Mahallesi bulunduğu konumu nedeni ile sürecin en sancılı yaşandığı bölgelerden biri olarak öne çıkmıştı.



TOZKOPARAN KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİNDE SON DURUM NE?



Büyük bir alanı kapsaması nedeni ile yakından takip edilen Tozkoparan Kentsel Dönüşüm Projesi hakkında “6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” kapsamında bölge riskli alan ilan edilmişti. Mahalle sakinleri ise Cumhuriyet Gazetesi yazarlarından Zehra Özdilek tarafından yapılan habere göre kentsel dönüşüm sürecine itiraz ettiler. Konu hakkında açıklama yapan mahalle sakinleri İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi İnşaat Fakültesi tarafından hazırlanan rapora bir türlü ulaşamadıklarını idida ettiler.



Tozkoparan Mahallesi'nin kentsel dönüşüm kapsamına alınması ve riskli alan ilan edilmesi ile burada oturan kişilere tebligat gönderilerek evlerini 30 gün içerisinde boşaltmaları talep edilmişti. Toplamda 900 haneye gönderilen tebligatlar sonrasında mahalle sakinlerinden bazıları itiraz davası açtı. Evlerinin sağlam olduğunu belirterek itirazda bulunan kişiler yıkım kararının uygulanamayacağını savundular.



Raporun Güngören Belediyesi tarafından kendilerine iletilmediğini belirten ev sahipleri tarafından 35 bina için ayrı ayrı itiraz davası açıldı.



Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri